Afscheid van Carry Abbenhues: 'Ik was hier niet om op de winkel te passen'

21-12-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Carry Abbenhues heeft afscheid genomen van Zutphen, en Zutphen van haar. Zij was waarnemend burgemeester sinds 1 februari dit jaar. Zij zal overgenomen worden door Annemieke Vermeulen.

Wat heb je bereikt in dit jaar in Zutphen?

Ik vind dat we nu met de raad en met het college een agenda hebben. Daar ben ik ook voor gekomen: de sociaal economische ontwikkeling van Zutphen te stimuleren. Daarin vind ik dat we goed de doelen hebben gesteld.
We gaan er samen met de raad voor om een betere toekomst voor Zutphen neer te zetten.

Welke doelen zijn er?
Er moeten meer banen komen, en zo moet de verhouding tussen rijke en arme Zutphenaren verkleind worden. Ook willen we het ondernemerschap stimuleren. Het Aanjaagteam Werk(t) laat zien dat er banen komen.

Daarnaast richten we ons op woningbouw. Deze aanpassen op de vraag die nodig is en de betaalbaarheid, ook in het duurdere segment.
Daarnaast ben ik blij dat de CleanTech is omarmt. Dat we ons inzetten voor een duurzame economie. Ook de zorg is een doel. In de zorg moet het gewoon anders. Het is een mooie werkgever. Deze moeten we koesteren. Daar is heel veel bedrijvigheid omheen, en dat zorgt weer voor banen.

Wat is jouw aandeel hier in geweest?

Het proces aansturen. Te zeggen: kom op, we gaan ervoor. Hier liggen kansen. Ga weg van de waan van de dag en kijk naar waar Zutphen beter van wordt. Als je kiest, in plaats van alles willen doen, werkt het veel beter.

Is die taak nu volbracht?
Nee, we zijn maar net begonnen. En dit moeten we heel lang vol gaan houden.

Is dit dan wel het goede moment om Zutphen te verlaten?
Nee, nooit. Maar ik wist dat ik tijdelijk was en wat ze vroegen. Vanwege mijn ervaring in het bestuur weet ik hoe processen werken. Dat kon ik gebruiken en overdragen. En ik ben direct, dat heeft wel geholpen met duidelijk maken wat we willen.
Het is natuurlijk niet af. Ik heb ook gezegd dat we dit lang moeten volhouden.

Wat ga je Annemieke Vermeulen doorgeven?
Ik heb verteld wat voor stad het is, wat de ontwikkelingen zijn en waar kansen liggen. Ik heb bovendien mijn enthousiasme overgedragen. “Zet je tanden erin en volhouden”.

Wat voor een stad is Zutphen dan?
Zutphen is een stad die heel veel dingen heeft, maar heel veel op kleine stukjes doet. Het zijn allemaal eilandjes. Deze moeten verbonden worden. Dat gebeurt nu wel meer dan eerst. Daarbij moeten de mensen, de raad, het wel samen doen.
Bovendien is Zutphen historisch en mooi. Je moet dat stimuleren als gemeente. Zorg ervoor dat je samen die stad groot maakt, en niet op je eilandje blijven zitten.

Waarin is Zutphen anders dan de voorgaande steden waar je gewerkt hebt?
Elke stad is anders. Het gaat vooral om de cultuur in een stad. Zo is Assen al anders dan Hattem of Zutphen. Zutphen heeft wat meer de Achterhoekse kant. Het is hier echt een justitiestad, dat merk je meteen. Ook de antroposofische stroming is sterk vertegenwoordigd. Dat merk je aan hoe mensen over dingen nadenken. Mensen vinden het hier sneller goed. In Amsterdam of Rotterdam is het meer 'werken en verdienen'. Hier is het wel goed zo.

Als stad is Zutphen te klein om het alleen te doen. Het moet wel echt samenwerken in de regio. Dat is iets wat hier wel echt benoemd moest worden. Je hebt elkaar nodig. Dat vond ik best grappig om te zien.
Maar structuren en mechanismes zijn overal wel gelijk. Je hebt altijd te maken met verschillende politieke partijen.

Hoe zou je je tijd hier omschrijven?
Een hele boeiende tijd. Er moest veel gebeuren, en er is veel gebeurt. Er heeft echt een versnelling plaatsgevonden. Mensen kwamen erachter dat het anders moest.

Je ging ook meteen aan de slag, meteen vanaf dag één.
Ik ga ook niet 'op de winkel passen'. Als ik gevraagd wordt voor waarnemerschap, dan ga ik ervoor. Ik ben veel te gedreven, ik kan niet binnenstappen en met een kopje koffie om mij heen kijken.

Ik kwam in deze winkel, en de winkel werd verbouwd. Dat is toch leuk: verbouwen en de winkel openhouden. Maar dat zit ook in mijn karakter. Als ik er ben, gaan we wat doen.

Is het de leukste stad?
Het is wel een van de leuke steden.

Dat is een heel politiek correct antwoord
Als ik hier zit is dit de leukste stad. Zutphen geeft een heel mooi gevoel. Als ik aan kom rijden, en ik zie die skyline, dat vind ik zo mooi. Dat geeft je echt het gevoel van een gedicht. Al die torens. Maar het blijft niet vanzelf zo mooi. Daar moeten we wat voor doen.
Het is een stad met heel veel potentie. Het moet zich blijven ontwikkelen, en stappen blijven zetten.

Kom je hier nog een keertje terug?
Ik denk het wel. Maar niet in het begin. Het is even onthechten. Voordat ik hier weer wat kan komen moet ik even wat afstand hebben. Maar als er iets is, ga ik zeker in Zutphen wat doen. Ik ga gewoon in Zwartsluis en omgeving het leven weer oppakken.

Zou je vriendinnen een keer Zutphen laten zien?
Ja natuurlijk. Dat heb ik ook in Assen gedaan. Maar eerst even een maandje ertussenuit.

Wat moeten zij echt gezien hebben hier?
Oh, wat ik tegen iedereen zeg: ga erheen, en ga dwalen. Verwonder je. Laat het op je inwerken. Dan wordt je nieuwsgierigheid wel gewekt. Ga ergens eten, je kan overal lekker eten. De een houdt van musea, de ander van kerkjes, of je wil lekker shoppen.
“Ga er heen, het is echt indrukwekkend als stad”, dat is wat ik zeg.

Wat is het meest tegengevallen in Zutphen?
Iets dat altijd tegenvalt: het tempo. Het tempo om dingen te veranderen. Maar dat valt mij altijd tegen. Het zeggen is nog niet het doen. Ik zou dingen graag in een hoger tempo willen zien. Het is me wel meegevallen hoe snel de raad en het college het heeft opgepakt om een koers te kiezen voor de stad.

Maar traagheid hoort bij de overheid. Het voorkomt dat de waan van de dag regeert. Maar het werkt tegen als iets wat urgentie nodig heeft.

Wat ga je nu nog doen?
Ik heb nog nevenfuncties. Zo zit ik in verschillende stichtingsbesturen. Zo ga ik proberen met een stichting om de wifi bij overheidsinstellingen te verbeteren. Gov-roam heet dat. Als je dan ergens binnenkomt, maak je meteen verbinding met het internet. Zo kunnen mensen een veilige wifi hebben.

En met je vrije tijd?
Ik ga als eerste muziek maken. Dat heb ik echt gemist. Ik wil gewoon een dag hebben om een instrument te pakken, en lekker te jengelen. Met de saxofoon of de accordeon. Of een boek pakken en gewoon lezen tot het uit is. Niet na 20 pagina's denken, oh, ik moet nog wat.
Echt tijd om de hobby's weer op te pakken. Maar of ik vanaf nu echt rustig aan gaan doen? Dat weet ik niet. Dat zullen wezien.

Heb je vertrouwen in je opvolger?
Jazeker, die gaat het goed doen.
 Gerelateerd