Alles over rondweg De Hoven: Plannen, planning, proces en foto's

20-04-2017 Nieuws Peter van de Ven

De aansluiting van rondweg de hoven; klik op de foto voor vergroting | ©Zutphen24

ZUTPHEN/DE HOVEN – In 2019 moet hij open: de rondweg om De Hoven. Het project begon in 2010 met een verkenning. Dit jaar wordt daadwerkelijk voor het eerst begonnen met werkzaamheden.

De rondweg rond De Hoven (N345) moet de leefbaarheid van het dorp in de gemeente Zutphen verbeteren. Nu gaat al het verkeer dwars door het dorpshart.

Onteigenen
De aanleg van de rondweg stuit wel op problemen. Veel grond waarover de weg moet gaan lopen is in particuliere handen. Deze grond moet opgekocht worden, maar tot op heden is de provincie Gelderland er niet uitgekomen met de eigenaren.

“We hebben sinds vorige week toestemming gekregen om een onteigeningsprocedure te starten”, vertelt een woordvoerderster van de provincie. “We zijn nog in onderhandeling, maar zo’n procedure kan anderhalf jaar duren. We beginnen er dus liever op tijd mee.”

De woordvoerster geeft aan dat onteigening niet gewenst is. “We gaan ervan uit dat we in de onderhandelingen er alsnog uitkomen.”
De planning komt volgens de woordvoerster niet in gevaar: “De planning gaat uit van het traagste proces.”

Fietstunnel
In het tracé van de nieuwe rondweg komen 2 fietstunnels. Ontwerpbureau ‘Ipv Delft’ heeft hiervoor schetsontwerpen gemaakt. Bij deze ontwerpen is rekening gehouden met de landelijke omgeving, sociale veiligheid en verkeersveiligheid. De ontwerpen zijn geïnspireerd op het bestaande agrarische landschap. De fietstunnels komen bij de Baankstraat en op de Kanonsdijk.

Bij de Kanonsdijk gaat de fietstunnel onder de (turbo)rotonde door. In het midden is een uitsparing in het dak gemaakt zodat er daglicht in de tunnel komt. Zo blijft de tunnel overzichtelijk voor aankomende fietsers.

Spoortunnel
In mei dit jaar beginnen de eerste werkzaamheden. Dan wordt gewerkt aan de spoortunnel. ProRail begint met het maken van de fysieke onderdoorgang naast de plek waar deze komt te staan. In het weekend van 9 en 10 december wordt dit werk erin geschoven. Hiervoor zal het spoor een weekend dicht moeten.

Het spoor gaat van de zomer ook dicht; dit is echter in verband met werkzaamheden aan de Oude IJsselbrug. ProRail gebruikt deze tijd om onderzoek en metingen te doen voor de onderdoorgang bij de rondweg. Een woordvoerder van ProRail laat weten dat zo de afsluiting van het traject tot een minimum beperkt kan blijven.

Planning
2010: Start verkenning
2012: GS-besluit voorkeursoplossing
2015: Inpassingsplan vastgesteld
2016: Voorbereidingen voor uitvoering
Mei: 2017 Start aanleg spooronderdoorgang
Zomer 2018: Spooronderdoorgang gereed
2018: Procedures, o.a. aanbesteding en grondverwerven
2019: Contractering en voorbereiding aannemer
2019: Start aanleg rondweg
2019/2020: Openstelling tracé

Bekijk de foto'sGerelateerd