Architect Thomas Rau spreekt tijdens 4PM in het Cleantech Center

22-03-2019 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Op dinsdag 26 maart spreekt architect en circulair bouwvisionair Thomas Rau in een uitverkochte Broodfabriek over circulariteit in de bouw. Het Cleantech Center organiseert deze tweede bijeenkomst van een serie kwartaallezingen in samenwerking met de Cleantech Regio. Onder de noemer 4PM koppelt het Cleantech Center met deze lezingen inspirerende sprekers en voorbeelden op het gebied van energietransitie en circulaire economie aan lokale initiatieven.

Hernieuwbare energiebronnen in architectuur

Thomas Rau levert al jaren een grote bijdrage aan de nationale en internationale discussie over duurzaamheid. Rau is toonaangevend in het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de architectuur, waarbij hij rekening houdt met de huidige grondstoffenschaarste. Hij laat zich in al zijn handelen leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is.

Rau in de regio

Met zijn architectenbureau RAU heeft Thomas Rau diverse innovaties en nieuwe standaarden opgezet op het gebied van CO2-neutraal, energieneutraal en energiepositief bouwen en voor de circulaire architectuur. RAU realiseert veel nationaal en internationaal toonaangevende duurzame projecten. In onze regio staat RAU bekend om het gemeentehuis in Brummen (het eerste gebouw als grondstoffendepot) en de circulaire energiepositieve herhuisvesting van Alliander in Duiven. In Zutphen ontwierp hij het stadhuis en de Vrijeschool (VO).

De architect en de sloper

Aansluitend spreekt Arend van de Beek van Lagemaat Sloopwerken uit Heerde. Ook bij de sloopprojecten van Lagemaat is circulariteit de basisgedachte. Daarnaast richt het een circulair kenniscentrum op. De beide uitersten in het lineaire model, de architect en de sloper, ontmoeten elkaar.