Asielzoekerscentrum Voorsterallee gaat flink inkrimpen

30-01-2017 Nieuws Redactie

Het AZC | ©Zutphen24

ZUTPHEN – Het AZC aan de Voorsterallee gaat flink inkrimpen. Het aantal bedden wordt teruggebracht naar 400.

Op dit moment kent het AZC nog 759 bedden. De plannen waren zelfs om dit aantal uit te breiden tot 855, als dat nodig bleek.
Door de afname van het aantal vluchtelingen, wordt juist het aantal bedden afgeschaald. “Per 1 maart zullen er nog maar 400 bedden over zijn,” zegt wethouder Annelies de Jonge tegen Zutphen24. “Nu zitten er nog 500 asielzoekers in, maar door de uitstroom is dit binnen een maand verder verminderd.”

Volgens De Jonge zette de krimp van het aantal asielzoekers aan de Voorsterallee eind vorige maand al in.
“Het COA zal waarschijnlijk een vleugel van het gebouw sluiten.” Aldus De Jonge. Toch blijft de accommodatie beschikbaar: “Als de instroom van vluchtelingen weer toeneemt, kan het zijn dat het aantal bedden weer verhoogt wordt.”

COA
Het COA vermindert in Nederland ruim een derde van het aantal bedden. Dit heeft ook gevolgen voor het personeel. “In Zutphen kan het betekenen dat een derde van het personeel ook overbodig wordt. Deze hadden allemaal al tijdelijke contracten.”

De wethouder kan nog niet zeggen hoeveel Zutphense werknemers gedupeerd worden. “Wel zijn ze bezig om enkele medewerkers op andere plekken onder te brengen. Bijvoorbeeld bij inburgeringscursussen.”

De gemeente gaat nog onderzoeken wat dit voor de gemeentelijke reserves betekent.Gerelateerd