Basisscholen gaan regen hergebruiken

04-02-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Vrijdag 3 februari heeft wethouder Coby Pennings de aftrap verzorgd voor de werkzaamheden in het kader van het Hemelwaterproject op twee basisscholen in Zutphen. De directies van de basisscholen De Scheperstee en De Parel tekenden de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente. Dit gebeurde ’s morgens eerst op De Parel en daarna op De Scheperstee. Bij de aftrap was ook Antoinet van Helvoirt aanwezig van Waterschap Rijn en IJssel. Vanaf nu kan de aannemer aan de slag met het afkoppelen van de regenpijpen van het riool en het inrichten van de schoolpleinen.

Hemelwater herbruiken
Op beide scholen is een regenton van 650 liter geplaatst die aangesloten wordt op de regenpijp.
Zowel op De Parel als op de Scheperstee wordt het schoolplein zo aangepast, dat het regenwater van de afgekoppelde regenpijpen kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Dit relatief schone regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de planten op het schoolplein. De kinderen van beide scholen zijn afgelopen zomer al bezig geweest met het waterproject. Ze kwamen zelf met ideeën over hoe je regenwater kan opvangen en maakten er mooie werkstukken van.

Uitvoering
Het ontwerp van het hemelwaterproject is tot stand gekomen dankzij een stimuleringsbijdrage van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daarnaast draagt de gemeente Zutphen financieel bij aan de uitvoering van het project door middel van de Hemelwatersubsidie. Bij de uitvoering zijn leerlingen van het opleidingsinstituut SPG (vakopleiding voor grond- weg- en waterbouw) betrokken en mensen die al wat langer werkloos zijn uit de gemeente Zutphen. Zo krijgen zij de mogelijkheid om werkervaring op te doen.Gerelateerd