Beetje bij beetje begint het: Oude IJsselbrug in de stijgers

10-06-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De Oude IJsselbrug staat sinds een paar weken in de stijgers. Aannemer Damsteegt - CT De Boer is hier druk bezig met werkzaamheden aan de onderkant van de brug. Binnenkort starten ze met de bouw van de ‘aanlandingspunten’ van het nieuwe fiets- en voetpad dat aan de brug komt.

BIJZ, HIJZ, OIJZ
“We hebben het werk verdeeld in drie delen”, licht Anton Gorter van bouwcombinatie Damsteegt -CT De Boer toe. Deze drie delen worden afgekort ‘BIJZ’, ‘HIJZ’ en ’OIJZ’ genoemd.

“BIJZ staat voor Brugverbreding van de oude IJsselbrug Zutphen. Hieronder vallen het nieuwe fiets- en voetpad en de aanlandingspunten. Het gaat dus om de nieuwe bouwwerken bij de brug. HIJZ is het aanpassen van het bewegingswerk van de hefbrug. Dit moeten we in twee weken voor elkaar krijgen, van 25 juli tot en met 7 augustus als er geen treinen over de brug rijden.”

Tot slot is er het groot Onderhoud van de IJsselbrug, dit is afgekort tot OIJZ. De Boer: “Bij elkaar is het een omvangrijke klus, die we willen uitvoeren met zo min mogelijk overlast. Want de verbinding over de IJssel is heel belangrijk voor Zutphen.”

Werk op de brug
De aannemer is tot eind dit jaar bezig met alle werkzaamheden. De oude IJsselbrug is in die tijd acht weken afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Er moet dan heel veel gebeuren in een relatief korte periode. “Een flinke uitdaging voor alle betrokkenen”, zegt gemeentelijk projectleider Edwin Nordkamp.

“De realisatie vraagt om een strakke planning, maximale inzet en veel afstemming. Alles hangt met elkaar samen. Naast het onderhoud en schilderwerk van de boogbrug pakken we ook het wegdek aan. De aanbrug aan de Hovense kant krijgt nu trouwens nog geen schilderbeurt. De bekroning van het werk is natuurlijk het nieuwe pad voor fietsers en voetgangers. We gebruiken hiervoor composiet: een primeur voor een werk van deze soort en omvang. Deze kunststof is licht maar sterk, gaat lang mee met weinig onderhoud en is goed bestand tegen pekel. Mooi duurzaam dus.”

Afsluiting
Anton Gorter: “In de nacht van 25 op 26 juni wordt de brug in alle vroegte afgesloten. We gaan dan direct aan het werk, zodat 19 augustus de brug weer open kan. Tijdens de afsluiting houden we steeds een pad open voor fietsers en voetgangers. En in geval van nood kunnen ook hulpdiensten zoals politie en ambulance er door.”