Besluit Voorst, Lochem en Bronckhorst zet vraagtekens bij plan Zutphen

05-07-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - De gemeenten Bronckhorst, Lochem en Voorst zetten hun samenwerking in het samenwerkingsverband Delta voort. Gezamenlijk hebben zij een koers uitgezet om de expertise binnen Delta en de continuïteit in de begeleiding van Wsw-medewerkers te borgen. Dat maakten de gemeenten dinsdag bekend.

Deze bekendmaking kan grote gevolgen hebben voor Zutphen. Deze wil immers onderzoeken of een eigen werkbedrijf haalbaar is. Omdat Zutphen de grootste bijdrage levert aan Delta, is het een belangrijke partij binnen het geheel. Om Delta te ontmantelen moeten echter vier gemeenten instemmen met dat besluit.

Brummen, de vijfde gemeente binnen Delta, beraadt zich op dit moment of zij nog door willen.
Delta is de gemeenschappelijke regeling van Bronckhorst, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen en behartigt op dit moment de belangen van bijna 900 Wsw-medewerkers. Bronckhorst, Lochem en Voorst hechten waarde aan de continuïteit van dienstverlening aan deze medewerkers. Bronckhorst heeft om die reden besloten de eerder aangekondigde uittreding uit Delta te herroepen.

“Het borgen van de toekomst van Delta voorkomt het uiteenvallen van het samenwerkingsverband en daarmee de kans op uitstroom van gekwalificeerd personeel en kennis. De gemeenten voelen zich verantwoordelijk voor de organisatie Delta en met name voor de kwetsbare groep Wsw-medewerkers. Bovendien willen zij graag de kosten beheersbaar houden.” Zo laten Lochem, Voorst en Bronckhorst weten.

De uitspraak om Delta te steunen zal door Zutphen meegenomen worden in het haalbaarheidsonderzoek naar een eigen werkbedrijf. Als Delta niet ontmanteld wordt, kan dat voor Zutphen extra kosten meebrengen.
Het haalbaarheidsonderzoek moet na de zomer gereed zijn.