BEST-tas geen strop voor kingloopwinkels

02-04-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN De BEST-tas, voor boeken, elektronica, speelgoed en textiel werd op 22 februari geïntroduceerd in Zutphen. De tassen die worden opgehaald gaan naar kringloopwinkel 2Switch aan de Skagerrakstraat. Hiermee zou bijgedragen worden aan een stuk recycling.

Voor de introductie waren andere kringloopwinkels bezorgd dat hun aanwas aan goederen zou stokken. Ruim een maand later blijkt dit gedachtegoed mee te vallen.

Extra personeel
De assistent bedrijfsleider van 2Switch weet te vertellen dat het een groot succes is. Ze hebben de laatste maand 1200 tot 1500 BEST tassen gekregen. Zoveel hadden ze niet verwacht. De tassen komen niet alleen uit Zutphen maar ook uit Brummen, Bronckhorst en Doesburg. “Het is opvallend dat er uit Zutphen weinig elektronica in de tassen zit. Mogelijk komt dat omdat de Zutphense bevolking gewend is die in het zwarte kratje mee te geven. Sommige mensen zijn erg creatief met de tas, in één van de tassen vonden we en kleine centrifuge, dat is niet helemaal de bedoeling.”  Aldus de assistent bedrijfsleider. Er zitten veel boeken in de tassen, dat aandeel wordt op ongeveer 30 procent geschat. Het gaat er bij 2Switch niet alleen om zorg te dragen voor de kringloop van materialen maar ook voor het creëren van werkgelegenheid. Omdat het verwerken van de BEST tassen een arbeidsintensief gebeuren is hebben ze 15 extra mensen in moeten zetten.

Bij de start van de BEST tassen waren andere kringloopwinkels in Zutphen bang dat ze minder aangeboden zouden krijgen. Bij kringloopwinkel 'De Hand' in de Kolenstraat merken ze er niets van . Het aanbod is hetzelfde als voorheen.
Bij 'Litania's glimlach' aan de Stoven merken ze een duidelijke teruggang van het kleingoed. “Dat is jammer, wij zetten ons in voor het goede doel en minder aanbod van goederen leidt automatisch tot minder inkomsten. Het zou eerlijker geweest zijn als wij ook een klein gedeelte van de winst die voortkomt uit de BEST tassen zouden krijgen.” aldus één van de medewerkers.Gerelateerd