Bevolkingsgroei Zutphen toe te schrijven aan statushouders

08-03-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De bevolking van de gemeente Zutphen is in 2016 gegroeid. In totaal kwamen over het hele jaar er netto 321 mensen bij.
Zo werden er 354 mensen geboren en overleden er 442 (sterfteoverschot). In hetzelfde verhuisde er 2881 mensen richting de Hanzestad en zochten 2472 mensen hun heil elders.
Aan het eind van 2016 staat de bevolkingsteller van de Hanzestad op 47,318 inwoners.

Volgens wethouder Annelies de Jonge is het bevolkingsoverschot vooral toe te schrijven aan de vestiging van statushouders in Zutphen. Het AZC, vorig jaar goed voor enkele honderden extra inwoners, en de plaatsing van andere statushouders zorgen voor een positief resultaat. “Als we deze mensen eraf halen, zien we een krimp in de bevolking.”

Voor het eerste kwartaal van 2017 zal deze krimp waarschijnlijk al zichtbaar zijn. Het aantal bedden bij het AZC aan de Voorsterallee is afgebouwd, waardoor er een krimp ontstaat.

Nieuwbouw
De bevolking van Zutphen vergrijst en ontgroend sneller dan gemiddeld in Nederland. Toch worden er enkele nieuwbouwprojecten gestart. Volgens de wethouder is het aantal eenpersoonshuishoudens de afgelopen tijd gestegen. “Er zijn dus meer huizen nodig voor hetzelfde aantal mensen.”Gerelateerd