Bevrijdingsdag: gestorven voor Zutphen; geëerd met een straat

05-05-2017 Nieuws Redactie

Morgan, naar wie de straat vernoemd is | Zutphen24

ZUTPHEN - Op 5 april 1945 troffen de net bevrijde Warnsvelders in een kleine bunker het levenloze lichaam aan van Corporaal Morgan. Deze bunker, ofwel de ‘put van Morgan’, raakte in vergetelheid tot hij in 2015 werd teruggevonden door vrijwilligers van Gelders Landschap en team Archeologie van de gemeente Zutphen. De bunker is op 24 en 25 april blootgelegd.

Vandaag, 5 mei, krijgt Leesten-Oost er een bijzondere straatnaam bij: de Morganlaan. Canadese nazaten van Corporaal Morgan herdenken hem vandaag. De nicht van de Corporaal onthult daarna een informatiebord bij de bunker en het staatnaambord 'Morganlaan' in de wijk Leesten-Oost.

Bunker blootgelegd
Na 72 jaar krijgen de nazaten van de Canadese Patrick Bryan Joseph Morgan de mogelijkheid de plek te zien waar het lichaam van de Corporaal is gevonden. De plek waar Morgan werd gevonden en waar hij waarschijnlijk is overleden, was een Duitse ‘Koch bunker’ waarin één soldaat zich schuil kon houden in een ruimte onder de grond. De kleine bunker was bereikbaar via een loopgraaf. Op maaiveldhoogte kon een machinegeweer bediend worden op een ronddraaiende rail. De bunker in Warnsveld werd in 2015 teruggevonden door vrijwilligers van Gelders Landschap en het Zutphense archeologieteam. Op 24 en 25 april is de bunker blootgelegd. Gelders Landschap en de gemeente Zutphen bekijken de mogelijkheden (een deel van) de bunker zichtbaar te maken voor publiek.