Bijzondere veiling van historische Zutphense voorwerpen

09-05-2016 Nieuws Redactie

Zutphense duit uit 1604

ZUTPHEN – Zutphenfanaten kunnen binnenkort bieden op uiteenlopende Zutphense historische schatten. “We denken dat heel veel inwoners het leuk zullen vinden om straks eigenaar te zijn van een echte Zutphense duit uit 1604.”

Stadsarcheoloog Michel Groothedde is samen met de twee Lionsclubs uit Zutphen al ruim een half jaar druk met het voorbereiden van de Zutphense veiling.

Groothedde is al wel enthousiast over de spullen die tot nu toe verzameld zijn. “Onder de hamer komen onder meer een originele prent uit 1613-1615 over de inname van Zutphen door de Spanjaarden,” aldus Groothedde, “Uit 1572 stamt een plattegrond van Zutphen getekend door Joris Hoefnagel en verder laat een prachtige prent uit 1591 de verovering van de Schans in de Hoven door de soldaten van prins Maurits zien.”
Daarnaast zullen ook enkele etsen te koop zijn van Win van der Meij en enkele echte Zutphense munten uit de 17e eeuw, toentertijd het officiële betaalmiddel in de Hanzestad.

Veiling
In totaal komen bijna 100 voorwerpen op de veiling. “De avond is absoluut niet alleen gericht op mensen met een goed gevulde portemonnee,” vertelt medeorganisator Hans Jekel, “Er zijn ook spullen die zijn ingezet op 15 euro.”

Een van de duurste items die erop staat is een ingekleurde plattegrond van Zutphen van 1881. Deze is ingezet op 350 euro.
De veiling ‘Zutphen onder de hamer’ wordt gehouden op woensdag 25 mei om 19:30 uur bij de vesting Bronsbergen. De items kunnen bekeken worden tussen 14:00 en 17:00 uur.

De opbrengst gaat naar stichting ‘Het vergeten kind’. Die zetten zich in voor kinderen die door omstandigheden thuis niet meer kunnen opgroeien.Gerelateerd