Blauwalg in water Bussloo

19-07-2016 Nieuws Redactie

BUSSLOO – Hoewel het de komende dagen tropisch warm wordt, is niet overal verkoeling te zoeken. De provincie Gelderland waarschuwt voor de aanwezigheid van blauwalg in het water bij het Kinderstrand van recreatieplas Bussloo te Voorst. De provincie waarschuwt ook voor zwemmersjeuk die is gemeld na zwemmen in de recreatieplas van Landal Landgoed ’t Loo in Oldebroek.

Blauwalgen kunnen huid-, maag- of darmklachten veroorzaken. Onder invloed van wind kan er ophoping van de blauwalgen plaatsvinden in een gedeelte van het zwemwater. Dan ontstaat een groene of groenblauwe olieachtige laag die op het water drijft. Er wordt voor gewaarschuwd om niet door deze drijflaag heen te zwemmen en er geen kinderen in te laten spelen.

Zwemmersjeuk
De provincie Gelderland waarschuwt zwemmers in recreatieplas vakantiepark Landal Landgoed ’t Loo te Oldebroek omdat ze mogelijk last kunnen krijgen van zwemmersjeuk. De provincie heeft een reeks meldingen van klachten over zwemmersjeuk ontvangen.

Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet van watervogels. Deze parasiet komt via de uitwerpselen van watervogels in het water terecht. Uit de parasieteitjes komen vervolgens larfjes die op zoek gaan naar watervogels en dringen via de huid of poten naar binnen. Als de larfjes met een zwemmer in aanraking komen, proberen zij de huid van de zwemmer binnen te dringen.

De larfjes worden direct door het menselijke afweermechanisme onschadelijk gemaakt. Bij veel mensen ontstaat hierdoor een soort allergische reactie. Dit kan zich bij een eerste contact uiten in lichte jeuk en kleine rode vlekjes. Bij herhaalde blootstelling ontstaan rode vlekjes, die later overgaan in grotere hardere zwellingen van één tot drie centimeter doorsnede. Het jeuken is zeer intens. Binnen een week verdwijnen de bultjes en de jeuk weer en de huid herstelt zich volkomen. De aandoening is hinderlijk, maar verder onschuldig.

Met de reguliere zwemwateronderzoeken kunnen de parasieten niet aangetoond worden. Daarom is het niet mogelijk om vooraf te waarschuwen. Zwemmers kunnen zelf de kans op huidirritatie met de parasiet verminderen door niet te zwemmen in de buurt van veel waterplanten of riet omdat daar veel larfjes kunnen zitten. Ook is het aan te raden na het zwemmen direct goed af te drogen en droge kleding aan te trekken.Gerelateerd