Burgerinitiatief wil inbraakpreventie overnemen van gemeente

01-07-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De organisatie Buurtpreventje wil de inbraakpreventiemaatregelen van de gemeente overnemen. De inwonersorganisatie maakt daarvoor gebruik van het recht om de gemeente uit te dagen (right-to-challenge), waarbij inwoners taken van de gemeente kunnen overnemen.

Vorig jaar heeft de Stadsonderneming Zutphen het project Buurtpreventje uitgevoerd. In dat project is invulling gegeven aan de rol van inwoners in het veiligheidsbeleid, als derde partij naast de gemeente en de politie. Eén van de resultaten van het project is het burgerinitiatief BuurTent. Deze wordt maandelijks opgesteld in een buurt waar recent inbraken hebben plaatsgevonden. In de BuurTent geeft het team bestaande uit zes inwoners van Zutphen, samen met een ondernemer in woonveiligheid, voorlichting en adviezen aan buurtbewoners over inbraakpreventie. De BuurTent blijkt volgens de organisatie een succesvolle formule te zijn die veel inwoners bereikt.

De Stadsonderneming gaat het project Buurtpreventje uitbouwen naar een inwonersorganisatie. Deze werkt als partner van de gemeente en de politie op het gebied van woonveiligheid in het algemeen en inbraakpreventie in het bijzonder. Deze inwonersorganisatie wil de gemeentelijke taken en budgetten voor inbraakpreventie overnemen van de gemeente.

Inbraken in Zutphen
Het aantal inbraken neemt de laatste jaren af in Zutphen. Waren er in 2013 nog 242 geregistreerde inbraken, in 2016 waren het er 114.
Sinds 2013 zijn vooral het Waterkwartier (178 inbraken), het centrum (127 inbraken) en Noordveen (108 inbraken) het doelwit geweest.
De veiligste wijk in de gemeente is Warnsveld zuid (postcodegebied 7231) waar de afgelopen 4 jaar maar 25 inbraken plaatsvonden.
In 2017 zijn tot nu toe 38 inbraken geregistreerd.