Buurtbewoners onthullen alternatief voor Vispoortgrachtbrug

17-12-2016 Nieuws Redactie

Informatiebord bij de Vispoortgracht | © Zutphen24

ZUTPHEN – Een alternatief voor de Vispoortgrachtbrug; dat is wat de buurtbewoners zaterdagochtend presenteerden. Door middel van wegwijsborden en informatieborden wordt de route om de Vispoortgracht richting Hof van Heeckeren of de Spittaalstraat aangeduid. Daarnaast zijn aan beide kanten twee extra borden onthuld met informatie over de Vispoortgracht.

Bij de onthulling van de borden was het college van B en W uitgenodigd. Deze konden echter niet aanwezig zijn. “Ik wilde wethouder Coby Pennings graag een gouden ijsvogel overhandigen”, sprak een van de initiatiefnemers, Edith Geleijn. “In plaats daarvan zullen wij haar nu een kippetje overhandigen.”

Het 'kippetje' (een braadkip) werd doorgegeven aan SP fractievoorzitter Mathijs ten Broeke om af te leveren bij de wethouder. “Maandag zullen wij in de raad het standpunt duidelijk maken,” zo sprak Ten Broeke, “De gemeente mag in zijn handjes knijpen met zo'n initiatief van de buurtbewoners.” De fractievoorzitter kondigde ook meer acties aan als het college het plan voor een brug doorzet.

Gratis voor de gemeente
Hoe lang de borden blijven staan, is wel een vraag. Er zijn geen vergunningen voor aangevraagd. Geleijn: “Het aanvragen kost geld, en als het toegekend wordt, dan betaal je honderden euro's om ze een paar maanden te laten staan. Dat geld kunnen we niet bij elkaar schrapen.”
“De gemeente mag de borden echter gratis van ons overnemen.”

Protest
Met de actie willen de buurtbewoners 'positief demonstreren'. Het blijft echter wel een protest: op een van de borden staat een QR-code die verwijst naar een petitie tegen de Vispoortgrachtbrug.
“En er zijn meer plannen,” aldus Pieter van der Ploeg, een van de buurtbewoners. “We willen als buurt een idee uitwerken voor een soort stijger langs het water als voetpad. Om de beleving van de Vispoortgracht nog beter te maken.”Gerelateerd