Centrum Seksueel Geweld voor Zutphen

03-10-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Inwoners van Zutphen kunnen sinds deze maand terecht bij het Centrum voor Seksueel Geweld Twente-Achterhoek. De gemeente heeft zich aangesloten bij het Centrum dat haar werkgebied uitgebreid heeft met acht Achterhoekse gemeenten.

Dit zijn Aalten, Berkelland, Bronkhorst, Lochem, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en Zutphen. Daarmee is ook de naam gewijzigd naar Centrum Seksueel Geweld Twente-Achterhoek.

Wethouder Patricia Withagen heeft de nieuwe naam op woensdag 28 september onthuld tijdens een bijeenkomst op het ROC in Zutphen. Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt.

Alle acute zorg op 1 plek
Op dit moment zijn er 12 centra in het hele land, vanaf volgend jaar zijn er 16 centra. Doel van het CSG Twente-Achterhoek is slachtoffers van seksueel geweld zo snel mogelijk na het geweld goede en gerichte zorg te bieden. Artsen, verpleegkundigen, psychologen en politie werken in het CSG Twente-Achterhoek samen om overlap en gaten in de zorg te voorkomen. Door goede en gerichte zorg te bieden hoopt het CSG Twente-Achterhoek de lange termijn gevolgen van seksueel geweld te verminderen.

Slachtoffers
Veel mensen, ongeacht leeftijd en geslacht, worden slachtoffer van seksueel geweld. In Nederland heeft 12 procent van de vrouwen en 2 procent van de mannen ooit een aanranding of verkrachting meegemaakt. Van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar maakt 1 op de 6 meisjes en 1 op de 20 jongens gedwongen seks mee.

Telefonisch
Het CSG is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar via het landelijke telefoonnummer 0800-0188. Het is belangrijk dat het slachtoffer na een aanranding of verkrachting zo snel mogelijk (liefst binnen 72 uur, maar in ieder geval binnen 7 dagen) contact opneemt. Het eerste contact dat het slachtoffer met het CSG Twente-Achterhoek heeft is met de casemanager.

De casemanager begeleidt het slachtoffer in het hele proces en legt uit welke stappen gezet moeten worden. De casemanager zorgt ervoor dat andere partijen zoals het ziekenhuis of de politie betrokken worden. Wanneer een slachtoffer geen politie wil betrekken, is hij/zij ook welkom in het CSG Twente-Achterhoek. Het slachtoffer kan dan wel gebruik maken van de medische en psychologische zorg.Gerelateerd