Cliënten zijn er klaar voor, maar komen de vluchtelingen ook?

05-07-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Per 6 juli zouden vluchtelingen opgevangen worden op het terrein van GGNet. Na maanden van vertragingen is het nu nog maar de vraag of ze daadwerkelijk komen.

De cliënten van GGNet zijn er in ieder geval helemaal klaar voor. “De vluchtelingen zijn hartstikke welkom.”

Carin van der Mey, lid van de cliëntenraad van GGNet, gaat verder: “Vanaf het eerste moment dat we hoorden dat vluchtelingen in Zutphen zouden komen, hebben wij GGNet aangeboden. Omdat hier wel ruimte was daarvoor.”

“Wij zijn zeer positief dat ze hier mogelijk komen,” vertelt Anne Verstegen, afgevaardigde van de centrale cliëntenraad. “Je moet de vluchtelingen helpen. Daar hoort onderdak ook bij. Vluchtelingen zijn een kwetsbare groep, dat zijn cliënten ook. In de maatschappij kom je ze ook steeds meer tegen. Wij denken dat het prima samen kan gaan.”

Van der Mey legt uit dat cliënten op een aantal punten in hetzelfde schuitje zitten als de vluchtelingen: “Mensen in de psychiatrie zoeken eigenlijk ook asiel. Zij zoeken ook mensen die hen willen helpen.”

De verbondenheid met de groep komt dan uit de 'onmenselijkheid' zoals ze het noemen. “We vinden het onmenselijk als de cliënten die in de straat wonen niet geaccepteerd worden. Daar hebben vluchtelingen ook last van.”

Warm welkom
Met het bericht dat de vluchtelingen daadwerkelijk zouden komen, werden de cliënten en familie ook ingelicht. “We verzamelden in de Meent waar we iedereen voorlichting gaven over de komst,” vertelt Van der Mey, “de cliënten die er waren vonden het mooi. Die vroegen ook wat zij konden doen om hen te verwelkomen.”

Volgens Van der Mey kwamen er meteen stemmen van cliënten die voor hen wilden koken, om samen te eten. Anderen wilden zich direct aanmelden als vrijwilliger om bijvoorbeeld de taal te leren.

“Niemand heeft bezwaren, ik kom geen enkele cliënt tegen.” Juist het verwelkomen van de vluchtelingen krijgt aandacht. Zo is, als welkom, één van de cliënten poppetjes aan het maken voor alle kinderen die binnen komen. “Dat is een eigen initiatief van deze cliënt.”

Verhouding
De bedoeling is dat er uiteindelijk 400 vluchtelingen komen. Dat trekt de verhouding op het terrein behoorlijk scheef. Er zijn immers maar 250 cliënten aanwezig.

“Wij merken wel dat mensen die er verder vanaf wonen dat bezwaarlijker vinden dan de cliënten of de direct omwonenden.” aldus Van der Mey.

Vanaf de komst zal de cliëntenraad wel bekijken wat de impact is. “De beweging omtrent de cliënten moet wel goed blijven. Als blijkt dat zij niet meer naar buiten komen, moeten wij er wat aan doen.”

Het terrein
Op het terrein denkt Van der Mey dat de vluchtelingen het erg goed kunnen hebben. “We hebben hier genoeg groen en mogelijkheden om te sporten. Ook hebben we een kinderboerderij. Je kan het hier zo leuk hebben als je zelf wil.”

Daarbij vinden Van der Mey en Verstegen het belangrijk dat de cliënten en de vluchtelingen wel met elkaar in contact kunnen komen. Dat kan bijvoorbeeld in een aantal gemeenschappelijke ruimtes. GGNet heeft de boerderij en de kapel vrijgegeven voor de vluchtelingen, evenals de ontmoetingsplek 'De Kamp'. Plekken waar behandeld wordt, mogen ze niet komen.

Wel hoopt Van der Mey dat cliënten en vluchtelingen samenkomen. “Het lijkt me prachtig als ze bijvoorbeeld samen gaan voetballen. We hopen dat zulke contacten kunnen ontstaan.”

COA
Het is echter nog maar de vraag of deze scenario's vanaf 6 juli in kunnen gaan.

De instroom van vluchtelingen is de laatste maanden zo laag dat Nederland kampt met een overschot aan opvang. Ook is er een steeds grotere uitstroom van de vluchtelingencentra naar de maatschappij waardoor er elders nog meer ruimte ontstaat. In Apeldoorn, eveneens een GGNet terrein, staan de bedden vooralsnog ook leeg.

Mocht het COA een geschikte groep hebben voor de noodopvang in Warnsveld, dan zijn hun 'nieuwe buren' er klaar voor.Gerelateerd