College wil deel ROC gebouw slopen voor parkeerplaatsen

18-04-2018 Nieuws Redactie

Het linker deel wordt behouden; het rechter gesloopt

ZUTPHEN NIEUWS – Een deel van het oude ROC-gebouw aan het Vispoortplein wordt gesloopt voor parkeerplaatsen, als het aan het college ligt.
Het college wil het ’s Gravenhof voor het gemeentehuis al tijden autoluw hebben. Op dit moment is het oudste plein van Zutphen echter ook een parkeerplaats voor ruim 100 auto’s.

Het te slopen gedeelte zou het 'nieuwe' deel worden. Het oorspronkelijke gebouw blijft staan.

Als deze weggehaald zouden worden, is een goed alternatief nodig. De gemeente ziet aan het Vispoortplein hier mogelijkheden voor.
Het zou gaan om een tijdelijke parkeerplek, bovengronds, voor ruim 100 auto’s. Omdat de locatie op een steenworp afstand van het ’s Gravenhof zit, ziet de gemeente hier heil in.

Het gaat om ‘tijdelijk’ en bovengronds omdat in de vele plannen rondom het programma ‘Poort van Zuid’ (een project om de zuidelijke ingang van Zutphen aantrekkelijker te maken) vooral over ondergronds parkeren praten. Daarbij wordt onder meer ondergronds parkeren onder de Vispoortgracht of onder het Vispoortplein geopperd.

Het college vindt de (tijdelijke) oplossing van bovengronds parkeren een snellere optie. “Als we het ’s Gravenhof snel autoluw willen hebben moeten we dit doen,” zo is de verklaring.

Gebouw
Voordat de plannen verder uitgewerkt kunnen worden, moet de gemeente nog wel het pand bemachtigen. Het pand is nu in particulier bezit. De eigenaar wilde (zorg)appartementen bouwen binnen het voormalige ROC-gebouw. In verband met het woningencontigent blijkt dit echter niet mogelijk.
De gemeente wil nu praten om het gebouw weer in eigen handen te krijgen. Wethouder Oege Bosch wil nog een tijdspad koppelen aan de plannen.