Corrupte Zutphense gevangenisbewaker moet nu zelf de cel in

22-07-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - De rechtbank Gelderland veroordeelde een 38-jarige man uit Arnhem tot 10 maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. De man werd vrij gesproken van heling. De man, Fabio V., werkte in de Zutphense gevangenis.

Giften
De man heeft zich schuldig gemaakt aan zogenaamde ‘passieve ambtelijke omkoping’. Hij heeft als werkmeester binnen de gevangenis een horloge en een schilderij aangenomen van gedetineerden. Hiermee heeft hij zich chantabel gemaakt. De man had redelijkerwijs kunnen vermoeden dat daarvoor in de toekomst tegenprestaties zouden kunnen worden verlangd.

Tegenprestaties
De man heeft vertrouwelijke informatie gedeeld met 1 of meer gedetineerden. Hij zocht thuis en op het werk informatie op het internet op en gaf die informatie door aan gedetineerden. Ook deelde hij informatie uit het gedetineerdenrapportagesysteem, informatie uit een rapportage van een collega en informatie van een registratiekaart met 1 of meer gedetineerden, terwijl hij wist dat dit verboden was. Daarnaast kon de man in het gedetineerdenrapportagesysteem gevangenen beoordelingen geven, waardoor de gedetineerden grotere kans hadden op ruimere verlofmogelijkheden of meer bezoek.

Niet integer
Door het aannemen van giften en door het delen van vertrouwelijke informatie heeft verdachte zich niet integer gedragen. De feiten ademen de sfeer van corruptie. Integriteit van ambtenaren is van groot maatschappelijk belang. De samenleving moet er zonder meer op kunnen vertrouwen dat ambtenaren zich integer gedragen. De Arnhemmer heeft door zijn handelen het vertrouwen dat zijn werkgever in hem had beschaamd en schade toegebracht aan het imago van de gevangenis en van zijn collega’s. Ook heeft verdachte het vertrouwen dat de maatschappij heeft in ambtenaren beschaamd door regels te ondermijnen.

Werkstraf niet passend

Gezien de ernst van de feiten vindt de rechtbank niet een werkstraf – zoals bepleit door de verdediging -, maar alleen een gevangenisstraf passend. De rechtbank vindt de eis van de officier - 14 maanden gevangenisstraf, waarvan 7 voorwaardelijk - te hoog en legt daarom een gevangenisstraf op van 10 maanden. Om te voorkomen dat de man opnieuw strafbare feiten begaat, legt de rechtbank de helft van de straf voorwaardelijk op.