D66 vindt besluit over regionaal archief afdoen aan Zutphense betrouwbaarheid in de regio

06-12-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – D66 zet vraagtekens bij het besluit van de gemeente om niet in te stappen bij het Erfgoed Centrum Achterhoek (ECAL).
De samenwerking tussen ECAL en Regionaal Archief Zutphen (RAZ) stond al vanaf 2011 op de agenda van Zutphen. De archivaris, Femia Siero, heeft gewerkt aan het uitvoeren van deze opdracht. In 2015 was het doel van het overleg tussen Zutphen en Lochem (en Brummen); samenwerking met behoud van archiefbewaarplaats in Zutphen.

Daartoe hebben beide colleges ook besloten in november en december 2015. Voordelen van die samenwerking zijn ook door Zutphen onderschreven, zoals kennisdeling en lagere kosten. In het voorjaar van 2016 wilde Zutphen toch nog andere opties onderzocht hebben, zoals samenwerking met Gelders Archief. In april besloot Zutphen te gaan voor een eigen brede cultuurhistorische organisatie, waarbinnen archiefbeheer één van de onderdelen wordt. De opdracht aan de archivaris werd daarop ingetrokken. Deze heeft vervolgens haar functie bij het RAZ neergelegd.

D66 zet vraagtekens bij dit besluit. “Hoe kan het plotselinge terugtrekken ons profileren als een betrouwbare partner in de regio”, vraagt de partij zich hardop af. Daarnaast willen zij meer opheldering over de kosten van het in eigen beheer houden van het archief. D66 verwacht een aanzienlijke verhoging in het budget.

Het college zal binnenkort komen met antwoorden op de vragen.Gerelateerd