David Koning (17), super hulp voor vluchtelingen

09-01-2016 Nieuws Redactie

David Koning

ZUTPHEN - Zo bijzonder vindt hij het niet, David Koning (17), student Small Business en Retail Management aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, zijn vrijwilligerswerk voor de vluchtelingen in de Hanzehal. Toch heeft hij er de jongerenonderscheiding voor gekregen.

“Ik zag op Facebook dat er vrijwilligers gezocht werden, dat was in oktober, de eerste keer dat er vluchtelingen  in de Hanzehal zouden komen.”
“We hebben het hier zo goed in Nederland dat ik vond dat ik wel wat mee zou kunnen helpen. Ik heb mij aangemeld om de maaltijden te verzorgen. Dat leek goed te combineren met school. Recht uit school even meehelpen en dan naar huis.”
De eerste keer dat hij er was viel het hem op dat de mensen de hele dag niets te doen hebben. David: “Ik ben toen even naar huis gegaan, heb een bal gehaald, en ben met hen gaan voetballen. De drie dagen daarna ben ik na school meteen met een bal naar de Hanzehal gegaan.”

“Ik heb er enkele vrienden gemaakt die ik zeker nog ga bezoeken.”

Toen bekend werd dat er weer vluchtelingen zouden komen in de periode van 28 december 2015 tot  8 januari 2016 heeft Perspectief contact met hem gezocht en gevraagd of hij voor die periode coördinator van de sport wilde worden. “Dat deed ik graag. Coördinator houdt onder anderen in dat je ervoor zorgt dat er voldoende vrijwilligers  voor de sportactiviteiten zijn.”
 “Was niet zo moeilijk hoor,” zegt hij. “Via Facebook sleurde ik zo twintig vrienden mee.”
 De eerste week, hij had toen nog vakantie, meldde hij zich iedere dag om half één bij de Hanzehal. Hij hielp bij de lunch, ging met de mensen sporten, hielp bij het diner en ging dan weer met ze sporten. De tweede week moest hij weer naar school. David zegt dat zijn school er wel onder geleden heeft:“Maar dat haal ik wel in.”

“Ik heb enkele mensen er goed leren kennen. Bijvoorbeeld één jongen uit Irak, hij heeft me erg veel foto's laten zien. Vóór het geweld daar uitbrak had hij een goed leven. Nu heeft hij moeten vluchten en werkelijk alles achter moeten laten. Hij heeft niets meer.”
“Ik heb er enkele vrienden gemaakt die ik zeker nog ga bezoeken.”

Jongerenonderscheiding
David werd op 4 januari met een smoesje naar de nieuwjaarsontmoeting van de gemeente Zutphen gelokt. “Ze zeiden me dat er mogelijk mensen waren die vragen zouden hebben over de vluchtelingen, of ik er aanwezig wilde zijn om mijn ervaringen met hen te delen. Ik vond het wel vreemd dat mijn ouders, een stel van mijn vrienden en een hele hoop andere vrijwilligers aanwezig waren. Ik had niets in de gaten tot burgemeester Gerritsen me naar voren riep om de jongerenonderscheiding in ontvangst te nemen.” aldus David.
“Natuurlijk vind ik het heel erg leuk, en anderen zeggen me dat ik een voorbeeld ben voor jongeren. Zelf ervaar ik dat niet zo hoor.”

“Als straks in maar de opvang op GGNet in gebruik genomen wordt ben ik weer van de partij.” Op de vraag wat voor reacties hij op zijn opleiding gekregen heeft, antwoordt hij dat die van niets weten. “Ik heb die onderscheiding wel gekregen maar ga het niet overal vertellen.”
Volgende week dinsdag wordt David geïnterviewd voor Radio1, wanneer het uitgezonden wordt weet hij niet.
Behalve dat hij zich in maart wil melden bij de opvang op GGNet, wil hij, samen met een vriend, ook graag naar Lesbos om te kijken of hij daar iets kan betekenen. “We hebben op het internet al gezocht naar reizen maar voorlopig is het nog te duur.”Gerelateerd