De cijfers: hoe onveilig is Zutphen echt?

21-09-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Maar liefst 39 procent van het uitgaanspubliek in Zutphen voelt zich onveilig. Dat blijkt uit cijfers gepresenteerd tijdens het veiligheidsforum van de gemeente Zutphen. Het grootste onveiligheidsgevoel komt van groepen jongeren in de binnenstad. Ruim 30 procent van de mensen geeft aan dat dit zorgt voor een onveilig gevoel. Ook dronken mensen en de agressieve sfeer worden genoemd.

Anton Jansen van het Regionaal Platform Veilig Ondernemen ziet echter geen toename in het daadwerkelijke geweld in Zutphen. "Als we de incidenten van de afgelopen jaren met elkaar vergelijken, is Zutphen niet onveiliger geworden. Echter, omdat het veel in de (social) media terug komt, wordt het gevoel van onveiligheid wel aangewakkerd." 

Wie de ruwe cijfers, zoals geregisteerd bij de politie, onder ogen krijgt, ziet geen verandering. In 2013 waren er op de uitgaansavonden in Zutphen (vrijdag en zaterdag tussen 20.00 uur en 05.00 uur) 368 incidenten. Dit steeg in 2014 naar 673, maar nam een jaar later al af (528 incidenten).

De cijfers van afgelopen jaar (2016: 640) en dit jaar (266 tot medio juli 2017) laten geen grote veranderingen, zelfs een kleine afname zien.

Jansen zegt dat deze cijfers 'normaal' zijn voor een stad als Zutphen. "Als we vergelijken met Doetinchem en Winterswijk, die ook een regiofunctie hebben, zien we geen verschil. Deze laten dezelfde cijfers zien."

Het veiligheidsgevoel wil Jansen echter niet tegenspreken. "Als je naar het gevoel gaat vragen na een reeks incidenten, dan zal deze altijd negatiever uitpakken dan na een periode met minder incidenten."

Niet uit in Zutphen
De zaal in tijdens het forum legde dit gevoel bloot. Een van de aanwezigen meldde dat haar kind van 19 helemaal niet in Zutphen uitgaat omdat ze het niet veilig vinden. 
Ook deed een slachtoffer van een geweldsincident zijn verhaal. Hij werd in mei samen met zijn broer mishandeld in de stad. Toen zij de politie belden, werden zij niet geholpen. De moeder kon pas dagen later, na veel gedoe, daadwerkelijk aangifte doen.
Het slachtoffer vertelde het verhaal zichtbaar emotioneel aan de zaal.
Jansen: "Het is duidelijk dat elk incident een geweldige impact kan hebben." 

Donderdagavond wordt gesproken hoe het geweld in Zutphen verder aangepakt kan worden. Een verslag hiervan zal later op Zutphen24 gepubliceerd worden.