De gemeente gaat (letterlijk) jouw vuile sokken wassen

15-11-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Drinkwaterbedrijf Vitens, de gemeente Zutphen en waterschap Rijn en IJssel organiseren van 16 tot en met 23 november de ‘Week van het zachte water’ in Zutphen en Warnsveld. De campagne is bedoeld om inwoners van Zutphen en Warnsveld bewust te maken van de duurzame voordelen van zachter water.

De hardheid van het kraanwater in Zutphen is sinds december vorig jaar gedaald van 12 graden ᵒdH naar 3,5 graden ᵒdH. De 50.000 klanten in Zutphen en omgeving krijgen sinds die tijd zacht Veluws kraanwater uit Epe. Het water is nu zeer zacht.

Kostenbesparing
Een groot voordeel van zachter water is dat er minder snel kalkaanslag ontstaat op sanitair, verwarmingselementen en installaties. Hierdoor gaan apparaten zoals wasmachines en waterkokers langer mee en verbruiken ze minder energie. Dankzij het zachte water hebben inwoners van Zutphen en Warnsveld ook minder onthardingszout voor de vaatwasser of wasmiddel voor de vuile was nodig. Zeep schuimt daarnaast beter bij zachter water en daardoor is er bijvoorbeeld ook minder shampoo nodig.

Schone sokken actie
In het kader van de ‘Week van het zachte water’ besteden de partijen op allerlei manieren aandacht aan de voordelen van het zachte water.

Op zaterdag 18 november worden er op de zaterdagmarkt in Zutphen vuile sokken verzameld om deze vervolgens te wassen met slechts een dopje wasmiddel. Wethouder Coby Pennings en de strategisch omgevingsmanager van Vitens, Peter Salverda, starten de actie officieel om 13.30 uur op de zaterdagmarkt.

De schone sokken worden hierna aan een grote waslijn gehangen. Iedereen mag zijn of haar vuile sok inleveren, als tegenprestatie ontvangt iedereen een ‘zacht water zeeppompje en wasdopje’.