De Kaardebol voor ruim 5 jaar gered; gesprek met Atelier3D over schulden

03-05-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Het beheer en de exploitatie van De Kaardebol is definitief en de komende 5,5 jaar in handen van Driekant Buiten. Het ambachtscentrum en de gemeente Zutphen ondertekenden zondag 1 mei de overeenkomst. Daarmee blijft de oorspronkelijke doelstelling van De Kaardebol als ontmoetingsplek voor duurzaamheidsinitiatieven overeind volgens de gemeente.
 
Met de ondertekening van de overeenkomst is Driekant Buiten hoofdhuurder van De Kaardebol. Die heeft de mogelijkheid om ruimten in en buiten het gebouw te verhuren. Dit weekend is Driekant ook definitief overeengekomen met Stichting De Bovenkamer dat zij een gedeelte van het gebouw gaat huren per 1 juni.

Daarmee komt er in het gebouw een laagdrempelig kennis-, informatie- en ontmoetingscentrum voor mensen met (beginnende) dementie en hun mantelzorgers in Zutphen. Driekant Buiten gebruikt het komende half jaar om het gebouw in te inrichten. In deze periode zijn zij wel gewoon geopend. Onder meer komt er horeca, een kookstudio en is er straks de mogelijkheid om conferenties te organiseren. Wethouder Rene Sueters: “Ik heb veel vertrouwen in de nieuwe beheerder en exploitant van De Kaardebol. Het is een gedreven ondernemer die heeft bewezen iets moois en waardevols te kunnen neerzetten. Met deze nieuwe start is ook geborgd dat De Kaardebol een ontmoetingsplek voor duurzaamheidsinitiatieven blijft."
 
Afwikkeling Atelier3D
Atelier3D heeft samen met de gemeente een concept crediteurenovereenkomst opgesteld. Hierin wordt afgesproken hoe de voormalige hoofdhuurder van het gebouw en buitenterrein omgaat met de openstaande schulden. Naar verwachting ligt er in juni een definitieve overeenkomst.

De lokale fractie van de SP had vragen gesteld naar aanleiding van de situatie rondom Atelier3D, of het verstandig was een particuliere organisatie de exploitatie te laten regelen van De Kaardebol.
De gemeente geeft aan geen problemen te zien in deze vorm van exploitatie, maar dat er altijd een risico aan zit. Met Driekant gaat de gemeente opnieuw in zee met een particulier.Gerelateerd