Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Zutphen

05-03-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS – Jansen is de meest voorkomende achternaam in Zutphen. Dat blijkt uit een onderzoek van telefoonboek.nl.

Landelijk is Jansen de tweede meest voorkomende familienaam. Wereldwijd komt Jansen het meest in Nederland voor. De achternaam betekent simpelweg ‘de zoon van Jan’. In Zutphen dragen 44 mensen deze naam. Berg is de tweede meest voorkomende naam in Zutphen. De naam Berg komt in Nederland vooral voor in combinatie met één of meerdere voorvoegsels, zoals ‘de’ of ‘van den’. De naam wordt ook wel eens gespeld als ‘Bergh’. De naam kan zowel afkomstig zijn van het woord ‘berg’ dat verwijst naar een heuvel of verheffing, maar ook van specifieke plaatsnamen zoals ’s-Heerenberg.

Zowel de naam Jansen als de naam Berg stonden in 2007 in de top vijf van meest voorkomende Nederlandse achternamen. De derde, landelijk meest voorkomende naam is Peters. Deze achternaam is afgeleid van de voornaam Peter. De achternaam Peters stond in 2007 op de zestiende plek van meest voorkomende namen in Nederland. Deze naam komt echter vaker voor in de Verenigde Staten en Nigeria dan in Nederland.
De meest voorkomende achternamen in Zutphen komen dus landelijk gezien ook vaak voor.

Top twintig meest voorkomende achternamen in Zutphen
1. Jansen
2. Berg
3. Bakker
4. Scholten
5. Mulder
6. Smit
7. Lammers
8. Post
9. Vries
10. Boer
11. Horst
12. Jong
13. Visser
14. Dijk
15. Meijer
16. Schut
17. Verbeek
18. Harmsen
19. Scheerder