'Drie minuten om levend weg te komen'

08-04-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Afgelopen zaterdag is aan de Overwelving een “3 Minute Store” geopend. Dit is een initiatief van de V.N.O.G. (Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland). Het is een winkel waar inwoners van Zutphen tot en met  14 mei voorlichting kunnen krijgen over brandgevaar en brandpreventie in en rond het huis. “3 Minute Store” is geen toevallig gekozen naam. Het is bekend dat mensen gemiddeld drie minuten hebben om bij brand uit het huis te komen.

Wim Taal, één van de twee medewerkers van de winkel: “Het is absoluut niet de bedoeling om mensen bang te maken, het gaat ons om bewustwording van de brandgevaren in en rondom het huis. Preventie is erg belangrijk want we staan er niet iedere dag bij stil maar brand kan bij iedereen gebeuren.”

Enzio Schreuder, de andere medewerker, vult aan: “Brand is om te beginnen levensgevaarlijk. Mensen onderschatten vaak de hitte en de rookontwikkeling die ermee gepaard gaat. Als mens en dier dan gered zijn komt er nog een kater, alle spullen met emotionele waarde zijn dan ook vaak vernietigd, niet alleen door het vuur maar ook door waterschade. Ik heb mensen gezien die er echt helemaal kapot waren.”

In de winkel kun je terecht voor alleen voorlichting maar het is ook mogelijk specifieke vragen te stellen. Staal: “Zojuist was er nog een mevrouw die rookmelders gekocht heeft en kwam vragen waar ze die dingen het beste op kan hangen.”

In de winkel is een keukentje, zithoek en slaapkamer ingericht waar de heren Staal en Schreuder voorbeelden laten zien van brandgevaarlijke situaties. “Wist je, zegt Staal, dat wasdrogers de grootste veroorzakers van brand zijn? Als de filters niet na iedere droog beurt gereinigd worden zijn ze echt levensgevaarlijk.” In het slaapkamergedeelte staat een laptop op het bed. Eigenlijk zien we heel vaak op t.v. dat mensen lekker op bed liggen met de laptop. “Levensgevaarlijk. Zegt Schreuder, een laptop moet kunnen koelen en vooral als je er dan bij wegloopt kan dit echt brand veroorzaken.”

Zo hebben de heren bij een rondgang door de winkel legio voorbeelden van potentieel gevaarlijke situaties en wat je er aan kunt doen om ze te voorkomen.

De 3 Minute Store is tot en met 14 mei geopend om gratis voorlichting te krijgen of vragen te stellen, niet alleen voor volwassenen maar zeker ook voor gezinnen met kinderen.
De openingstijden:
Woensdag van 12.00 uur tot 17.00 uur
Donderdag van 09.00 uur tot 17.00 uur
Vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur
zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uurGerelateerd