Driekant Buiten wil schadeclaim na 'tegenwerkende politiek en pers'

05-11-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Driekant Buiten voelt zich ernstig benadeeld door gemeente en pers rondom de onrust in De Kas (voormalige Kaardebol).
Het bestuur van Driekant buiten, Miranda Varenbrink en Henk Smit, schrijven dat in een open brief aan de gemeenteraad.

Volgens het bestuur begon het project om met Driekant Buiten De Kas te exploiteren, na het faillissement van Atelier 3D, goed in mei. Maar ontstonden er naar enige tijd scheurtjes in de samenwerking. “Sommige personen zagen plotseling dat het nieuw ingezette beleid in gedrang kwam met de (persoonlijke) vrijheid die ze eerder gewend waren op de Kaardebol. Vrijheid moet niet ontaarden in anarchie.” zo schrijft het bestuur. Koers houden is volgens het bestuur juist belangrijk. “Het verschil in visie en drijfveren werd duidelijk en resulteerde erin dat een tweetal dwars ging liggen. Met name de vlindertuin ging zonder overleg terug naar haar ‘eigen eiland’ beleid.”

Bedreigingen
Volgens de directie werd de werksfeer hierdoor sterk beïnvloed en kregen zij verschillende bedreigingen aan hun adres. “De situatie escaleerde. De pers werd eenzijdig bewerkt en al snel ontaarde het in een onwerkbare situatie."

Het bestuur hekelde ook de bemoeienis van de gemeente: “Wij hebben de gemeente gevraagd om de twee klagers naar ons te verwijzen. Een eigenaar van onroerend goed (in dit geval de gemeente) is als bezitter van onroerend goed gewoon een privaatrechtelijke partij en heeft zich niet met de exploitatie van het project te bemoeien.” De gemeente honoreerde dat verzoek niet.

Ontbinding contract
“De vervolgstap van de gemeente was een niet welwillende brief van B&W waarin mij persoonlijk werd verweten me niet als een goede huurder te gedragen en dat de gemeente zich beraadde om stappen tegen mij te nemen. Dit was de voor mij de nekslag en ik heb de burgemeester en wethouder bericht dat ik me diep, heel diep verontwaardigd voel.” zo schrijft de directie.

De brief van de burgemeester zorgde ervoor dat de zittende directie  zich als bestuurder van Driekant Buiten BV terug trok om zo mogelijk wat lucht te creëren voor anderen. De taken werden overgedragen aan Eric van Veluwen.  “Samen met Miranda Varenbrink is hij verder in gesprek gegaan met de gemeente om tot een voorstel te komen waarmee de onderneming voortgezet zou kunnen worden. De gemeente bleek echter niet bereid om te bewegen in die richting en stuurde aan op een ontbinding per 1 november.”

Schadeclaim
Daarbij laat de directie het niet zitten: “De eenmalige opstartkosten samen met de eerste door ons gedane investeringen die na de ontbinding hun geldelijke waarde grotendeels hebben verloren zijn een nader te bepalen post die we op de gemeente Zutphen zullen verhalen. Samen met zo’n 50 obligatiehouders, die in Driekant Buiten hun geld hebben geïnvesteerd, zullen we daarvoor een schadeclaim indienen.”

Maandagavond spreekt de gemeenteraad over de situatie in De Kaardebol.Gerelateerd