Een plek alleen voor mannen in Zutphen

19-10-2016 Nieuws Redactie

Headcase Barbers

ZUTPHEN – Het is stereotyperend om bij een kapperszaak te denken aan roddelbladen, duizenden haarproducten en (veelal) vrouwen aan het werk en onder droogkappen. Hoe anders is dat bij Headcase Barbers in de Frankensteeg in Zutphen.

Bij binnenkomst geen witte, steriele muren, geen geur van parfum, geen geluid van droogkappen, geen muzak uit de luidsprekers. Maar een robuust ingerichte ruimte met twee barbierstoelen voor grote spiegels, een bankje, oude reclameborden van whisky aan de muur en enkele plankjes met smeerseltjes voor het haar. Er klinkt stevige gitaarmuziek. Het is duidelijk dat het hier om een mannenkapper gaat. Vrouwen mogen natuurlijk wel binnenkomen maar kunnen hier niet gekapt worden. Hier zijn ze niet toe opgeleid.

“De muziek die wij draaien wordt door de klanten bepaalt,” zegt Ruben Ensink, één van de barbiers van de Headcase Barbers Chapter Zutphen. “Geef maar aan wat je leuk vindt en we zoeken het op. Of, nog beter, we hebben hier een platenspeler dus als je thuis een mooie lp hebt breng die dan gerust mee dan draaien we die.”

Mannelijk praatje
“Vroeger,” zegt Ensink, “bij de barbier kwamen mannen binnen zonder dat ze een afspraak hadden. Ze gingen dan zitten wachten en knoopten een gesprek met elkaar aan of speelden een spelletje. Dat wil ik eigenlijk hier ook graag zien. Behalve dat je naar de kapper gaat wordt het dan ook een ontmoetingsplaats voor mannen.”  “We maken wel mee dat mannen gezellig zitten te kletsen en als ze dan aan de beurt zijn dan draaien we stoelen naar elkaar toe zodat het gesprek gewoon door kan gaan. Natuurlijk praten wij dan graag mee.” Het knippen leidt regelmatig tot persoonlijke gesprekken op een wijze waarop mannen dat met elkaar doen. Ook daar maakt Ensink graag ruimte voor. Denk echter niet dat praten verplicht is. Sommige mannen stellen het juist op prijs om niet te praten en naar de muziek te luisteren.

“Soms, als ze hun vrouw meebrengen zien we dat ze min of meer toestemming aan hun partner vragen als bepaald wordt hoe het kapsel er uit gaat zien. Bij mannen onder elkaar werkt dat anders. We bepalen het samen en gaan dan aan de slag.”

Het scheren van mannen is een vak apart. “Vroeger, toen het nog normaal was dat mannen zich regelmatig door de barbier lieten scheren was het normaal dat ieder een eigen scheermes had. Als je dan binnenkwam nam de barbier het mes met jouw naam er op. Dat is niet meer. Uit hygiënisch oogpunt kunnen we ook niet iedereen met hetzelfde mes scheren dus worden de bladen iedere keer vervangen. Er wordt wel gewerkt met warme en koude doeken zodat de man een aangenaam gevoel overhoudt aan de scheerbeurt.”