Eerste Zutphense woning per abonnement zuiniger

04-09-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Op 7 september aanstaande om 09.30 uur zal wethouder Coby Pennings van de gemeente Zutphen een woningabonnement overhandigen aan de familie Van der Zee. Hun huis aan de Braamkamp is de eerste woning waarbij de voorgenomen energiemaatregelen uitgevoerd zijn.

Het WOAB Woningabonnement is gericht op het energiezuinig maken van bestaande particuliere woningen. Wie zich meldt via www.woab.nl krijgt een energieadvies. De huiseigenaren hoeven vooraf geen eigen spaargeld in energiebesparing (isolatie) of energieopwekking (zonnepanelen, warmtepomp) te steken. Ze betalen per maand met een abonnement. Er is keuze uit een abonnement van 10, 15 of 20 jaar. In die periode betaalt de huiseigenaar een vast bedrag per maand in ruil voor de garantie dat de beloofde energiebesparing behaald zal worden. Zo kan je budgetneutraal energiezuinig wonen.

Na afloop van de abonnementsperiode blijven de energievoorzieningen eigendom van de huiseigenaar. Niet alleen verbruikt de eigenaar minder energie en heeft hij meer wooncomfort, het huis is ook meer waard. Wel moeten bij verhuizing vóór afloop van de abonnementsperiode de nog resterende termijnen betaald worden.

Gemeente investeert
In Zutphen is er 400.000 euro beschikbaar voor het woningabonnement. Mensen die zich hebben aangemeld, komen in een traject. Als blijkt dat zij mogelijk in aanmerking kunnen komen, krijgen zij een Woab-energieadviseur op bezoek. Ook wethouder Pennings heeft onlangs bezoek gehad van een adviseur.