Eindrekening: Zutphen houdt miljoen over aan 2016

09-06-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De gemeente Zutphen houdt over 2016 ruim een miljoen euro over. Dat blijkt uit de jaarstukken die gecontroleerd zijn door de accountant van de gemeente.

“We zijn tevreden over het resultaat”, zo vertelt wethouder Oege Bosch. “We hebben een miljoen euro positief op de balans staan. Daarnaast zien de ontwikkelingen voor de komende jaren er goed uit.”

Dat Zutphen zwarte cijfers schrijft, en dat ook verwacht te doen in de toekomst, is op z’n minst bijzonder te noemen. De gemeente heeft jarenlang moeten bezuinigen met een negatief meerjarenperspectief.

Volgens wethouder Bosch komt een deel van de positieve cijfers omdat de verwachte verlaging van de gemeentelijke uitkering vanuit Den Haag niet doorging. Er kwam zelfs een verhoging van de gemeente uitkering. Daarnaast kreeg de gemeente bijna 9 ton aan precariobelasting (belasting op kabels in de gemeente).

Besteding
Het geld dat Zutphen overhoudt wil de gemeente grotendeels weer investeren. Zo wordt ruim 750.000 euro geïnvesteerd in integratie en participatie voor asielzoekers en vergunninghouders. Daarnaast wordt bijna 70.000 vrijgemaakt voor een duurzaamheidssubsidie van de Kaardebol en het programma Zutphen Vooruit.

Het geld dat overblijft, ruim 218.000 euro, wordt toegevoegd aan de reserve van de gemeente.