Eis van 9 maanden cel tegen 'politiewurger'

14-12-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De ‘politiewurger’ heeft een eis van 9 maanden cel te horen gekregen. Dat meldt De Stentor.

De verdachte, een 22-jarige man uit Bronckhorst, werd opgepakt in de nacht van 20 op 21 mei in Zutphen. De man werd aangehouden nadat hij een agent van achteren had gegrepen. De agent was op dat moment bezig met een vriend van de verdachte.

Volgens de politie werd de agent bij de actie van de verdachte gewurgd. De verdachte zelf geeft aan nooit de intentie te hebben gehad om te wurgen, maar dat hij alleen de agent van zijn vriend af wilde halen.

De agent verloor bij het incident het bewustzijn. De politie sprak een dag later van ‘poging tot doodslag’.

De 22-jarige Bronckhorster zou in de rechtbank eenzelfde verklaring hebben afgegeven; dat hij alleen de agent wilde wegtrekken. De verhalen in de pers en enkele maanden cel die na het incident volgen hebben hem al veel stress opgeleverd.

De officier van justitie stelt dat poging tot doodslag niet bewezen kan worden. Toch wordt er een straf van 9 maanden cel geëist, waar het voorarrest nog vanaf gaat.
De advocaat eist vrijspraak. Volgens hem spreken verhalen van getuigen en camerabeelden de verhalen van de agenten tegen.

Zutphenaar
Tegelijk met het proces, staat ook een 24-jarige man uit Zutphen terecht. Dit was de vriend die de man uit Bronckhorst probeerde te helpen. Deze man staat terecht voor mishandeling omdat hij een agent tegen een ijzeren hek aanduwde. De agent raakte daarop lichtgewond.