Enthousiasme en nationale interesse voor Zutphens plan huishoudelijke hulp

20-12-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Het idee om de huishoudelijke hulp onder te brengen in een stichting is door meerdere partijen met gejuich ontvangen. Dat blijkt uit de forumvergadering van afgelopen maandag, waar het plan gepresenteerd werd.

De SP 'sprong een gat in de lucht' bij het horen van de plannen. Ook Willem Kanbier, een inspreker van FNV Zorg en Welzijn, noemde het een goed idee: “Met het plan wordt de race naar de bodem gestopt.”

Zutphen wil de huishoudelijke hulp 'quasi-aanbesteden'. Daarmee behoudt de gemeente directe invloed over de bedrijfsvoering. Hiermee hopen zij de onzekerheid en instabiliteit van de huishoudelijke hulp op te lossen. “Het plan voldoet aan de kaders die de raad in 2015 aan heeft gegeven”,  vertelt wethouder Patricia Withagen, “van alle opties was dit bovendien het enige plan wat aan alle kaders voldeed, daarom dat we de optie onderzoeken.”

Interesse
Het plan wordt onderworpen aan een haalbaarheidstoets, die ook door andere gemeente gevolgd wordt. “Meerdere gemeenten in Nederland hebben zich gemeld. Zij willen de ontwikkelingen volgen en zijn geïnteresseerd.” aldus Withagen.

Het project is uniek in Nederland. Zutphen zou de eerste gemeente kunnen worden die de huishoudelijke hulp via een stichting regelt. “Er komt een beweging op gang met het nieuws dat wij dit doen. Mochten zij hier ook mee aan de slag gaan, dan zullen we mogelijk kennis uitwisselen.”

In januari wordt verder gesproken over het onderwerp.Gerelateerd