Feiten en cijfers over de afgelopen verkiezingen

26-03-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS – GroenLinks werd de grote winnaar van de Zutphense gemeenteraadsverkiezingen. Het is echter, ook, de enige partij waar leden in zitten die slechts één voorkeurstem hebben gekregen. Minko Soomers en Carin Schrader hielpen met 1 stem per persoon GroenLinks aan de overwinning.
Bij de andere partijen had elk lid minstens twee voorkeursstemmen. De populairste niet-lijsttrekker van de afgelopen verkiezingen was Ellis Müller van de SP (nummer drie op de lijst) met 418 voorkeursstemmen.

Populariteit lijsttrekkers
De populairste lijsttrekker van de gemeenteraadsverkiezingen was Annelies de Jonge van de PvdA. Zij kreeg 69,8 procent van de stemmen op de PvdA. Ingrid Timmer (D66) zat daar vlak achter met 69,0 procent van de stemmen van haar partij.
De minst populaire lijsttrekker zit bij de Stadspartij; Hans Boersbroek kreeg 43,1 procent van de stemmen. Dat maakt deze partij een van de vier partijen, naast de ChristenUnie, VVD en Burgerbelang, waarbij de lijsttrekker minder dan de helft van de stemmen kreeg.


Succes per stembureau
Bovendien kende de stembureaus onderling grote verschillen. Zo haalde Burgerbelang bij het stembureau OBS de Waaier de meeste stemmen binnen (21,4 procent van de stemmen van dat bureau).
De SP haalde naar verhouding van het aantal stemmers de meeste van haar stemmen bij de Emanuelkerk (26 procent). Verder konden de partijen op deze plekken op de meeste stemmen rekenen: D66 (Ziekenhuis, 14,9 procent), PvdA (Het Bornhof, 15,66 procent), GroenLinks (Nieuwe stadhuis, 28,2 procent), Stadspartij (Vrije School, 10,5 procent), VVD (Zorgcentrum Den Bouw, 19,2 procent), CDA (Isendoorn, 10,8 procent), ChristenUnie (Serviceflat De IJssel, 7,5 procent) en BewustZW (Basisschool De Parel, 7,1 procent).

Statistieken
Bent u benieuwd naar meer statistieken omtrent de gemeenteraadsverkiezingen? Mail uw vraag naar redactie@zutphen24.nl, wij zullen kijken of wij deze voor u kunnen beantwoorden.