Foto-expositie over de laatste dagen van De Mars

23-04-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De Mars is de laatste tijd een grote transformatie doorgegaan. Kleinere arbeidershuisjes zijn gesloopt en grotere, moderne gebouwen zijn neergezet.

Deze hele verandering is vastgelegd door fotograaf Francis de Beus. Zijn werk zal van 30 april tot 28 mei onder de naam 'Mars=Weg, de laatste dagen van een volkswijk' te zijn zijn in de Broederenkerk in Zutphen.

De Beus groeide zelf op in de Zutphense arbeiderswijk, en leefde er 30 jaar van zijn leven.

“Wandelend op een zondagochtend door een verlaten en dichtgetimmerde Mars kwamen er zo veel herinneringen naar boven. Ik hoorde geluiden uit het verleden, rook geuren, stelde mij voor hoe het allemaal was geweest. Voor even was ik weer terug op de dijk, springend met een crossfiets. Voor even rook ik weer de geur van oliebollen, hoorde ik mijn moeders waarschuwing dat we niet met de deuren mochten slaan omdat het beslag stond te rijzen.” zo vertelt De Beus, “Op dat moment besloot ik dat dit vastgelegd moest worden. Dat elke oud-bewoner, iedereen die een binding heeft gehad met het Marsweg kwartier de kans moest hebben dezelfde reis naar het verleden te kunnen maken. Foto’s van het heden die herinneringen oproepen aan het verleden. Voor een ieder anders, maar toch een beetje gelijk. Dat allemaal door die ene gelijke deler. Onze buurt, onze Mars.”

De expositie is toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Op 30 april zal De Beus zelf ook aanwezig zijn tussen 11:00 en 16:00 uur.Gerelateerd