Fout op fout gemeente leidt tot intern onderzoek; 'dit is geen goed voorbeeld'

10-10-2017 Nieuws Redactie

© Richard Heeringa

ZUTPHEN – Er komt een intern onderzoek naar de gang van zaken rondom het luchtbehandelingssysteem boven op het gemeentehuis. Dat meldde wethouder Rene Sueters maandagavond.

Inmiddels is bekend dat de gemeente bij de plaatsing van de kast fout op fout heeft gestapeld. Om de precieze gang van zaken en waar het fout is gegaan in kaart te brengen wordt een zogenoemd collegeonderzoek gedaan.

Vergunningen
De luchtbehandelingskast op het stadhuis is een doorn in het oog voor de omwonenden. De nieuwe kast is meters hoger dan het vorige systeem en nogal zichtbaar vanuit de omgeving. De omwonenden waren al helemaal van hun stuk gebracht toen bleek dat de kast geplaatst was zonder de benodigde vergunningen.
De gemeente had bovendien nagelaten om de architect van het gebouw, Thomas Rau, in te lichten over deze aanpassing aan het ontwerp.

Toen na deze fouten desgevraagd werd of er een collegeonderzoek zou komen, werd dit nog ontkennend beantwoord. Een nieuwe serie fouten die afgelopen week aan het licht kwamen was echter de druppel.
Sueters: “We zijn met omwonenden in gesprek gegaan over de aankleding van de kast, zodat deze minder zichtbaar zou zijn. We zijn toen ook op het dak gaan kijken. Daar bleek dat de kast anderhalf meter te hoog was geplaatst op een constructie.”

De te laat aangevraagde vergunning bleek niet te voldoen aan de constructie, waardoor het gevaarte alsnog illegaal stond.

Verbouwing
Om de omwonenden tevreden te stellen wordt de luchtbehandelingskast anderhalf meter lager geplaatst. Ook wordt deze een kwartslag gedraaid waardoor hij minder zichtbaar is vanaf de straat.
Architect Thomas Rau is inmiddels bezig om het ontwerp hiervoor te realiseren. Sueters geeft aan deze werkzaamheden zo snel mogelijk af te willen handelen.

Onderzoek
Desondanks moet de onderste steen boven komen over het proces van fouten. Het interne onderzoek wordt door twee mensen uitgevoerd. De ambtenaar die betrokken was bij de luchtbehandelingskast is inmiddels van het dossier gehaald.

“Wij willen leren van onze fouten. Het onderzoek moet de fouten aan het licht brengen. De gemeente heeft een voorbeeldfunctie en dit was geen goed voorbeeld. We willen deze situaties in de toekomst vermijden.”

Over welke consequenties het onderzoek kan hebben, wil Sueters niet ingaan. “Wel zullen we de consequenties van het onderzoek dragen.”

Het onderzoek moet rond 15 november zijn afgerond.