Gebaseerd op het levensverhaal van Hubatka’s vader

28-01-2019 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Op 29 januari verschijnt Norman, het debuut van  Zutphenaar Merel Hubatka. Deze bijzondere roman is gebaseerd op het levensverhaal van Hubatka's vader, die vanaf eind jaren 50 vier jaar lang als jonge bestuursambtenaar de Papoea's in Nieuw-Guinea heeft begeleid in hun proces naar onafhankelijkheid. Een waargebeurd verhaal over een jonge man die diep in de jungle zijn idealen probeert te verwezenlijken tegen de achtergrond van een stormachtig internationaal conflict. 
 

Oorlog

Als de amper twintigjarige Norman Taborsky in 1959 afreist naar Nieuw Guinea om er bestuursambtenaar te worden, is de Nederlandse regering nog hard aan het werk om de Papoea’s op weg te helpen naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Vier jaar later dreigt er een oorlog tussen Indonesië en Nederland, waarbij de overdracht van Nieuw- Guinea aan Indonesië een sleutelrol speelt. Terwijl dit politieke conflict op wereldniveau uit de hand dreigt te lopen, krijgt Norman geen contact meer met de buitenwereld, leeft in het gebied waar hij werkt een oude stammenstrijd op, probeert de vrouw van de gouverneur hem te verleiden, krijgt hij een geweer cadeau en verliest hij alles wat hem lief is. Norman zet zijn leven op het spel om te redden wat er nog te redden valt.
 

•  Met historische personages als Kennedy, Luns en prins Bernard
•  Koloniale geschiedenis
•  In de traditie van Multatuli  

Over de auteur

Merel Hubatka studeerde antropologie aan de UvA, schreef columns voor de Viva en is zangeres en pianist in JazzTrack. Ze organiseert festivals, waaronder een jaarlijks Papoea-festival. Ze is onlangs genomineerd voor het stadsdichterschap van Zutphen. Norman is haar debuut.