Geen weg, geen brug, geen spoor: verkeer Zutphen ligt deze zomer lam

10-03-2017 Nieuws Redactie

Een impressie van wat het moet worden | Zutphen24

ZUTPHEN – 13.000 liter verf, een afgesloten brug, weg, spoorlijn en ruim 7,5 miljoen euro: de renovatie van de Oude IJsselbrug gaat iedereen merken.

Donderdagavond was in het IJsselpaviljoen een bijeenkomst over de plannen die begin volgende maand starten.

IJsselkade
Op 3 april wordt gestart met de herinrichting van de IJsselkade. Tot half juni wordt daar gewerkt om de kabels en leidingen die onder de grond liggen te vervangen. Dit houdt in dat de IJsselkade gedurende die periode eenrichtingsverkeer wordt vanaf het IJsselpaviljoen tot de Bult van Ketjen. Tussen juni en november wordt de IJsselkade helemaal afgesloten voor het verkeer. Dan wordt gewerkt aan onder anderen het vervangen van de waterkering en kan de daadwerkelijke herinrichting beginnen. Deze afsluiting duurt tot november. In november en december liggen de werkzaamheden stil door de winterstop en is de IJsselkade weer open voor het verkeer. Begin januari 2018 worden de werkzaamheden weer hervat en wordt de IJsselkade afgesloten tot eind juni dat jaar.

Oude IJsselbrug
Met het werk aan de oude IJsselbrug wordt half mei gestart. Het gaat om onderhoud aan de brug en het verbreden van het fiets- en voetpad. Tot 26 juni kan het verkeer gebruik maken van de brug. Dan wordt de brug voor gemotoriseerd verkeer afgesloten tot en met 18 augustus.
Na deze datum gaan de onderhoudswerkzaamheden wel door maar kan het verkeer van de weg gebruik maken. In december hoopt men de werkzaamheden af te sluiten.

Gedurende de hele periode is de brug wel open voor fietsers en voetgangers.

Spoorbrug
In de periode dat er aan de IJsselbrug gewerkt wordt start Pro Rail ook aan het onderhoud van de spoorbrug. De oppervlakte van al het staal aan de spoorbrug bedraagt 13.000 vierkante meter. Dit is vergelijkbaar met 2 voetbalvelden. Dit moet allemaal opnieuw in de verf gezet worden. Omdat er ongeveer één liter per vierkante meter nodig is wordt er 13.000 liter verf gebruikt.

Als de schilders te dicht tegen de spoorlijn moeten werken wordt het te gevaarlijk. Daarom wordt van 25 juli tot en met 7 augustus de spoorbrug afgesloten en is er geen treinverkeer mogelijk tussen Zutphen en Dieren en Zutphen en Apeldoorn.

Ook op 9 en 10 december kunnen er geen treinen over de brug rijden. In deze perioden zet de NS bussen in tussen Zutphen en Voorst en Zutphen en Dieren.

De gemeente en Pro Rail gaan voor de bruggen dezelfde kleur verf, grijsblauw, gebruiken

App
Zutphen promotie is op dit moment bezig met het ontwikkelen van een app waarin alle werkzaamheden vermeld zijn en waar eventuele wijzigingen in het schema vermeld worden. Deze app komt in juni beschikbaar.Gerelateerd