GeenPeil: 'Groot Nee-kamp in Zutphen voor Oekraïne referendum'

31-03-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Donderdagmiddag was Zutphen het toneel van de GeenPeil-bus. De bus van het campagneteam van weblog GeenStijl rijdt door Nederland om mensen over te halen te gaan stemmen tijdens het referendum van 6 april.

“We willen vooral dat mensen gaan stemmen. Want die kiesdrempel van dertig procent moet worden gehaald.” vertelt Remy Kock, een van de vrijwilligers van GeenPeil die campagne voert. Op het moment dat minder dan dertig procent gaat stemmen, is het referendum ongeldig.
“Nederland moet zich laten horen. Het referendum is door mensen gekozen, nu deze komt, moet dat geütiliseerd worden.”
De bus staat geparkeerd bij het gemeentehuis. Het aantal mensen die hier geïnteresseerd naar toe komen valt tegen. Verderop wordt in het centrum geflyerd.

“Het valt op dat er een groot Nee-kamp is in Zutphen. Dat had ik niet verwacht,” vertelt een van de vrijwilligers. “Het zijn vooral mensen die boos zijn op de politiek, de ongeruste burger. Zij voelen zich niet gehoord. Of het dan wel of niet om Oekraïne gaat verschilt.”
Volgens de vrijwilliger weten de mensen wel waar ze het over hebben als ze een keus maken.

Verderop vertelt een andere flyerende vrijwilliger hetzelfde. “Natuurlijk zijn het wel vooral de nee-stemmers die de flyer aanpakken en een praatje maken. Mensen die voor stemmen zullen minder hebben met het een flyer van GeenPeil. Op de achterkant staan wel een aantal tegenargumenten.” zo wordt genuanceerd. “Maar mensen vinden het wel belangrijk om te gaan stemmen. Die kiesdrempel leeft bij de mensen die ik spreek wel.”

Op de vraag of mensen problemen hebben met de vermindering in het aantal stemlokalen in Zutphen (25 bij een reguliere verkiezing, nu 19) zegt geen van de vrijwilligers klachten te horen.Gerelateerd