Gegevens tienduizenden Zutphense inwoners mogelijk op straat

05-12-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De gemeente Zutphen heeft mogelijk te maken gehad met een datalek waarbij persoonsgegevens gestolen zijn van inwoners uit de gemeente. Dat bevestigt de gemeente maandagochtend.

Op 30 november is een laptop gestolen van een medewerker van een voormalige leverancier. Er bestaat een kans dat de gegevens van 20.000 tot 24.000 huishoudens hierop staan. Daarnaast kan het ook bedrijfsgegevens bevatten.
Het gaat om burgerservicenummers, achternaam en initialen, adressen, geboortedata of, in het geval van bedrijven, KVK en RSIN-nummers.

“Het is heel vervelend dat deze gegevens eventueel beschikbaar zijn,” zegt wethouder Annelies de Jonge, “het is echter geen drama omdat vaak een combinatie van deze gegevens nodig is met een DIGID of bankrekeningnummer om echt schadelijk te zijn.”

De gemeente zegt daarom ook dat de kans klein is dat kwaadwillende misbruik maken van de gegevens. Daarnaast is het niet zeker of de dief zich bewust is van de gegevens die op de laptop staan. De gemeente adviseert inwoners en bedrijven wel bij een vermoeden van een dergelijk misbruik contact op te nemen met de gemeente.

Niet zeker
De voormalig leverancier waarvan de laptop is gestolen kan geen uitsluitsel geven of het daadwerkelijk gaat om gegevens van de gemeente Zutphen. De leverancier voerde tot eind 2015 diensten uit voor Zutphen. Dat, bijna een jaar na dato, nog gegevens aanwezig blijken te zijn, is niet volgens de afspraak. “Het is een contractuele afspraak dat de gegevens gewist worden aan het einde van het contract,” aldus De Jonge, “we hebben nu dan ook direct de eis neergelegd dat de rest gewist wordt.”
Omdat de leverancier niet zeker weet of het om Zutphense gegevens gaat, kan het ook dat van andere gemeentes omvatten.

Juridisch
De gemeente is er nog niet over uit of er juridische stappen ondernomen gaan worden. “We gaan eerst kijken naar onze positie, of er schade is en daarvan een kaart opmaken,” betoogd De Jonge. Wel wordt er aangifte gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Informatielijnen
Inwoners en organisaties die vragen hebben, kunnen contact opnemen met de gemeente via een speciaal telefoonnummer: 0575-587 248 (van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30, vrijdag tot 12.30).
Ook komt er maandag een uitgebreide vraag en antwoordlijst op www.zutphen.nl.Gerelateerd