Geldwervingsactie voor iconische molen in Warnsveld

16-08-2017 Nieuws Redactie

WARNSVELD - Wethouder Coby Pennings van Zutphen geeft op 18 augustus om 10.00 uur bij molen Nooit Gedacht in Warnsveld het officiële startsein voor de geldwervingsactie om deze molen aan nieuwe fokken te helpen. Zij doet dit door symbolisch de eerste bouten los te draaien van de huidige ernstig aangetaste fokken, die aansluitend door de molenmaker worden verwijderd.

De komende weken organiseert De Hollandsche Molen, eigenaar van de molen, in samenwerking met de gemeente Zutphen en de vrijwilligers van de molen een geldwervingsactie onder de inwoners van Warnsveld, Zutphen en omgeving. Ook de Stichting Open Monumentendag (OMD) Zutphen is hierbij nauw betrokken.
De productie en plaatsing van de nieuwe fokken kost 15.000 euro. Geld geven kan bij de molen of via molenfonds.nl. Tijdens de OMD is dit ook mogelijk bij de OMD-stand in de Burgerzaal aan de Lange Hofstraat 4 in Zutphen.

Wat is er aan de hand?
De fokken zijn de gebogen houten profielen aan de roeden die de wieken meer trekkracht te geven. Vervanging is dringend nodig. Grote delen zijn verrot en metalen strips voorkomen dat er stukken losschieten. Hoofdmolenaar Dirk-Jan Abelskamp en zijn collega’s kunnen hierdoor de molen niet verantwoord laten draaien en malen.