Gemeente: 'Oude IJsselbrug is wel af; geen sprake van budgettekort'

24-08-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – “Reden voor het niet schilderen van een gedeelte van de brug is niet omdat er geen geld meer is. Het was simpelweg nooit onderdeel van het geplande schilderwerk.” dat is de reactie van de gemeente op het artikel in De Stentor dat de brug maar half geschilderd is in verband met budgetproblemen.

De Oude IJsselbrug is de afgelopen weken geschilderd waardoor deze afgesloten was van verkeer. De boogbrug is 'Zutphens blauw' geworden, maar het verlengde richting de Hoven is nog altijd dezelfde kleur.

Volgens de Stentor kwam dit door een tekort in het budget. De gemeente ontkent dit nu.

“Dit gedeelte van het schilderwerk is prima en kan nog een hele tijd mee. Overschilderen van goed schilderwerk zonde van gemeenschapsgeld.” zo stelt de gemeente.

Zij zeggen dat juist van het tegenovergestelde sprake is: “el is er meerwerk, binnen het budget gedaan, namelijk: schilderen van het vakwerk onder de diagonalen van de hefbrug, schilderen van de leuningen en asfalt of bekleding van de brug en fiets/looppad. Daarnaast is de brug een week voor de planning opgeleverd. Er is dus geen sprake van aanpassing van het budget. Wel is het budget nu op.”

Ophef
Het artikel in De Stentor veroorzaakte veel ophef. Op internet kwamen veel reacties over 'half werk' en er werd zelfs (spottend) een evenement gestart om het met heel Zutphen zelf maar af te maken.

Ook in de politiek heeft het tot onrust geleid. Burgerbelang stelt dat “In de stukken, verslagen en tekeningen is nooit expliciet naar voren gekomen dat de brug slechts ten dele geschilderd zou worden. Hierover is ook nooit een discussie geweest en is de raad niet geïnformeerd over de mogelijkheid van het schilderen van de volledige brug.”

Zij zijn van mening dat het kleurverschil afbreuk doet aan wat het college wilde bereiken met de schilderklus. Zij hebben hierover vragen neergelegd bij het college.