Gemeente kan veiligheid van vluchteling op dodenlijst niet garanderen

26-04-2018 Nieuws Redactie

ZUTPHEN NIEUWS – De gemeente kan niks betekenen voor de veiligheid van de uitgezette Naser Aziz.
De vluchteling komt van oorsprong uit Ahwaz, de hoofdstad van de opstandige Arabische provincie Khuzestan in het zuiden van Iran. Hier is hij actief als politiek activist.

Hij leefde een tijd in het Zutphense asielzoekerscentrum. In Zutphen deed hij mee door vrijwilligerswerk te doen bij de Zutphense lokale omroep, B-FM.
De rechtbank in Zwolle sprak echter uit dat Aziz 13 april uitgezet moet worden naar Iran. Door zijn politieke achtergrond zal hem hier vermoedelijk een levenslange gevangenisstraf wachten, of dood door ophanging.
De gemeenteraad had via een motie het college opgeroepen om de veiligheid van Aziz te garanderen in afwachting van hoger beroep. Aan deze eis kan het college echter niet voldoen.
“Het college heeft niet de mogelijkheden de veiligheid van Naser Aziz tijdens zijn hoger beroep te garanderen. Het inschatten van de veiligheidsrisico’s is een taak van de IND (inlichtingen en naturalisatiedienst, red.). Daarom kan zijn veiligheid niet door het college gegarandeerd worden,” zo stelt het college.

Als in hoger beroep de uitspraak ook negatief is, werd het college gevraagd een beroep te doen op staatssecretaris, die gratie kan verlenen.

“De afweging om wel of niet een brief te sturen bij een negatieve uitspraak, zal wel gemaakt
worden.”