Gemeente laat steken vallen rondom project; 'Het lijkt erop dat wij bewust op het verkeerde been zijn gezet'

12-09-2017 Nieuws Redactie

© Richard Heeringa

ZUTPHEN – “Het lijkt erop dat wij bewust op het verkeerde been zijn gezet.” zo stelt mevrouw Zuidema in de zaak rondom de luchtbehandelingsinstallatie bovenop het gemeentehuis in Zutphen.

Het luchtbehandelingssysteem werd onlangs geplaatst bovenop het gemeentehuis. Hier bleek echter dat de gemeente behoorlijk wat steken had laten vallen. Zo was er geen vergunning aangevraagd en was de architect niet ingelicht over de aanpassingen aan het pand.

Zuidema, wonend in de Bakkerstraat nabij het gemeentehuis, vindt de nieuwe installatie een doorn in het oog. Bovendien voelt ze zich bedrogen: “Bij verschillende gelegenheden heeft de betrokken ambtenaar mijn buren en mij gezegd dat er een vergunning was en dat de nieuwe installatie gezien vanaf onze kant (zijde Kuiperstraat), lager en smaller zou worden dan de oude installatie.”

Nu het gevaarte staat, blijkt volgens Zuidema niks minder waar. “Er was nog geen vergunning en de installatie is niet lager, maar hoger.”

De buurt is bang dat de installatie ook meer geluidsoverlast zal veroorzaken. De droogkoeler bestaat uit drie forse ventilatoren. Vastgoedbeheer ontkent het probleem; op 15 meter afstand zou al niks meer te horen zijn.

“De installatie slaat een ontsierende bres in het historische dakenlandschap, het rijks-beschermd stadszicht en in het ontwerp van architect Thomas Rau.”

Warmte en Koude Opslag
Zuidema sprak maandagavond bij de gemeente schande over het project. Het college wil nog extra geld uittrekken om een warmte en koude opslag (WKO) toe te voegen. Dit systeem zou ook de temperatuur moeten gaan regelen in het museum en de burgerzaal.

Marcel Ophuis, ook een bewoner van de Bakkerstraat, ziet dit niet zitten. Hij is bang dat de installatie daardoor intensiever gebruikt gaat worden.

“De gemeente heeft in 2001 beloofd dat de luchtbehandelingsinstallatie niet zal draaien in de weekenden en op werkdagen tussen 22.00 uur en 07.00 uur. Blijft deze afspraak ook staan als de WKO levert aan het museum en andere afnemers?”

De speeches van Zuidema en Ophuis zorgde samen met vragen van de politieke partijen voor reuring bij de gemeente; wat eerst als hamerstuk stond werd een bespreekstuk.

Het laatste woord over de extra investering is dus nog niet gesproken. De gemeente zal er later verder over praten.