Gemeente weigert garant te staan voor megaproject Noorderhaven

23-05-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – 45.000.000 euro; dat is het bedrag wat nodig is voor realisatie van het Ubuntuplein in Noorderhaven.

De 45 miljoen euro is nodig als startkapitaal. Hiervoor zijn al verschillende financieringsmogelijkheden bekeken. Vorige week viel echter een belangrijke mogelijkheid in het water: de gemeente Zutphen en de provincie Gelderland weigeren garant te staan voor het bedrag.
De garantstelling werd aangevraagd in november 2016. De garantstelling van gemeente en provincie was een belangrijke voorwaarde van de Nederlandse Waterschapsbank voor de financiering van het Ubuntuproject in Noorderhaven.

De gemeente vindt het financiële risico echter te groot.

Hoe het nu verder moet is niet duidelijk.
Wethouder Oege Bosch: “Het kan zijn dat er verder wordt gegaan met het project op een kleinere schaal.” Volgens de wethouder bepaalt aannemer Heijmans wanneer de definitieve knoop over het Ubuntuplein wordt doorgehakt. “Over de termijn waarop zij dat doen, is niets bekend.” Aldus de wethouder.

De coöperatie die zich bezighoudt met de ontwikkeling van het Ubuntuplein kijkt nog naar andere mogelijkheden om het plan te realiseren.

Ubuntuplein
Het Ubuntuplein moet een woon-werkgemeenschap worden van ruim 165 koop- en huurwoningen en een veertigtal zorgwoningen. Er wordt sinds 2004 al gesproken over het terrein. Als alles mee had gezeten, had het plein er nu al moeten staan. De ontwikkeling heeft echter al jaren tegenslag met het rond krijgen van de financiering.Gerelateerd