Gemeente Zutphen betaalt een vijfde van facturen te laat

03-10-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – Gemeenten die facturen niet op tijd betalen waardoor ondernemers in de problemen komen. Het is voor GroenLinks een doorn in het oog.
De gemeente Zutphen betaalde vorig jaar 19 procent van zijn facturen niet op tijd met een gemiddelde betalingstermijn van 28 dagen. Dit kan voor ondernemers grote gevolgen hebben. Zoals MKB Nederland verwoordt: “Iedere dag dat een rekening sneller wordt betaald is direct winst voor een bedrijf. Gemeenten kunnen ondernemers echt helpen met het op peil houden van de liquiditeit van een onderneming, van het werkkapitaal, als ze op tijd de facturen voldoen.”

Op grond van de wet mogen ondernemers te laat betalende overheden een boete en wettelijke rente in rekening brengen. De meesten zullen dat echter nooit doen, omdat ze de relatie met een grote klant - en dat is de gemeente vaak - niet op het spel willen zetten.
De gemeente Zutphen is bekend met het probleem dat de facturen voor MKB bedrijven in ongeveer een vijfde van de gevallen niet op tijd betaald worden.

Vier ogen
“De termijn is redelijk lang omdat wij bij betaling van een factuur het zogeheten vier ogen principe hanteren. Dat betekent dat er voor elke betaling twee autorisaties nodig zijn. Dit doen we vanuit het oogpunt van fraudepreventie en om fouten te voorkomen. Er zijn gemeenten die dit niet doen en daarmee het afhandelingsproces versnellen. Daar kiezen wij niet voor.” Zo is de verklaring van de gemeente.
Volgens het college zijn er al wel stappen gezet om het te verbeteren. De stappen zijn echter niet gericht op het ‘versnellen’ van de betaling, maar op het ‘bewustzijn’ binnen de organisatie.

‘Omdat we het altijd zo doen’
Fractievoorzitter van GroenLinks, Liza Luesink, vindt de reactie van de gemeente niet afdoende. Volgens haar is het excuus dat de gemeente geeft ‘omdat we het altijd zo doen’. Luesink vindt dat er nog veel beter kan bij de gemeente Zutphen.
In Deventer wordt 93 procent op tijd betaald met een gemiddelde betalingstermijn van 17 dagen. Apeldoorn laat soortgelijke cijfers zijn.