Gratis vuurwerkbrillen uitgedeeld in Zutphen

15-12-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De Zutphense Pearle opticien gaat gratis vuurwerkbrillen uitdelen. In totaal zullen er in Gelderland 70.000 brillen worden uitgedeeld.
De brillen zijn bedoeld voor jongeren. Van de jongeren in Gelderland draagt 59 procent geen vuurwerkbril, zo blijkt uit onderzoek.

Bij het kijken naar vuurwerk staat de meerderheid van alle ondervraagden er het liefst met zijn neus bovenop. Ondanks het advies om bij consumentenvuurwerk een minimale afstand van tien meter te bewaren, neemt ruim de helft van de Nederlandse tieners (57 procent) een afstand van vijf meter of minder. Zo’n vier op de tien jongeren (38%) denkt hierbij niet bewust na over de mogelijke gevolgen, terwijl deze niet gering zijn en ook te voorkomen.

Een vuurwerkbril verkleint de kans op oogletsel aanzienlijk, maar dan moet hij wel gedragen worden. Een op de vijf jongeren geeft aan in het bezit te zijn van een vuurwerkbril, maar hem niet op te zetten. Edith Mulder (directeur, het Oogfonds) pleit voor het dragen van de bril: “De afgelopen negen jaar zagen oogartsen meer dan tweeduizend mensen met oogletsel door vuurwerk. Negenhonderd ogen liepen blijvende schade op. Ruim 150 ogen werden blind en 69 ogen raakten dusdanig beschadigd dat ze operatief verwijderd moesten worden. Wat opvalt, is dat bijna de helft van de slachtoffers wordt geraakt door vuurwerk dat iemand anders afstak. Door een vuurwerkbril te dragen - ook als je alleen naar vuurwerk kijkt - kun je oogletsel voorkomen.”

De brillen zijn tot en met 30 december op te halen.