Groen licht voor fusie tussen Woningbedrijf Warnsveld en Ons Huis

26-09-2017 Nieuws Redactie

WARNVELD – De fusie tussen stichting Woningbedrijf Warnsveld (WBW) en Woonstichting Ons Huis kan doorgaan. Daartoe besliste de raad afgelopen maandag.

De 651 woningen van WBW worden overgedragen aan stichting Ons Huis. Het Warnsveldse woningbedrijf heeft problemen om de financiën voor de eigen huizen rond te krijgen. Hierdoor zijn er wachtlijsten ontstaan voor renovaties en verduurzaming van de huizen. Volgens de voorzitter van WBW zou het zonder de hulp van Ons Huis tot 2030 duren voordat alle huizen verduurzaamd zijn. Ons Huis belooft dit voor 2021 te doen.

Het probleem rond de fusie lag in een 20 jaar oud besluit van de gemeente Warnsveld. Zij bepaalde dat bij een overname of fusie de overwaarde van de huizen betaald zou moeten worden. WBW en Ons Huis hadden gevraagd om van deze 'overwaardebepaling' af te zien. Als de raad niet zou afzien van deze regeling, kon de fusie niet doorgaan.

Na een eerste vergaderronde wilden de politieke partijen eerst weten wat de plannen van Ons Huis voor Warnsveld waren. Zo komt er onder meer nieuwbouw, een versnelling in de verduurzaming en een fysiek loket in Warnsveld.

Alle partijen gingen akkoord, als deed de SP dit schoorvoetend. Zij zien echter wel de noodzaak door de nieuwe Woningwet dat kleine bedrijven moeten fuseren met grotere woningbedrijven.