GroenLinks wil verbod op ballonoplating

10-05-2016 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – GroenLinks wil het oplaten van ballonnen en wensballonnen verbieden. Dat blijkt uit een motie die zij 9 mei indienden bij de gemeenteraad.

Volgens de partij staan ballonnen in de top 10 meest gevonden zwerfvuil op het strand. “ Dat zijn stukken latexballon of folieballon en eventueel daarbij behorende, lintjes, ventielen en zelfs led lampjes Opgelaten ballonnen dragen bij aan zwerfvuil en de plastic soep in de oceaan. Dieren stikken door het eten van ballonresten of raken verstrikt in de lintjes.” aldus de partij.

Wensballon
Wensballonnen, ballonnen met een kaarsje die langzaam opstijgen en minuten lang door de lucht kunnen zweven, zijn volgens GroenLinks gevaarlijk. “De brandende ‘ballonnen’ brengen behoorlijke risico’s met zich mee in relatie tot brandveiligheid. Zeker in een historische stad als Zutphen met veel houten panden en rietgedekte boerderijen in het buitengebied.”

“Eind 2014 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die gemeenten oproept om het oplaten van ballonnen actief tegen te gaan. Steeds meer gemeenten verbieden het oplaten van ballonnen. GroenLinks Zutphen-Warnsveld GroenLinks vindt het de hoogste tijd om hier lokaal gevolg aan te geven en pleit nu net als veel andere gemeenten voor een verbod op het oplaten van ballonnen.”Gerelateerd