Grote vraagtekens bij Zutphense biomassacentrale

27-03-2017 Nieuws Redactie

ZUTPHEN – De biomassacentrale wordt wederom betwist in Zutphen. De gemeente is al een tijd stil over het onderwerp en de Stadspartij gaat nu vragen stellen: “Wij plaatsen grote vraagtekens ten aanzien van de integriteit van desbetreffende ondernemers. Wij zijn hoogst verbaast dat het college Zutphen zich tot op heden niet afvraagt met 'wie' zij van doen heeft.” Zo stelt Hans Boersbroek van de partij.

De biomassacentrale was vorig jaar onderdeel van een rechtszaak. Zutphen won uiteindelijk in hoger beroep, waardoor de plannen verder ontwikkeld konden worden. De uitspraak in het hogere beroep was echter al in juli 2016.

Rechtszaken
Behalve Zutphen, zou de ondernemer die de centrale wil bouwen zelf ook een aantal rechtszaken aan de broek hebben. De Stadspartij vindt het raar dat er “kosten (rechtszaken) noch moeite zijn gespaard dit plan te vergunnen aan een ondernemer die mogelijk verwikkeld is in diverse rechtszaken en beslaglegging.”

Daarnaast zou de grootste aandeelhouden “Green Project Investment” in Breda geen financiering kunnen krijgen voor de bouw.
De Stadspartij wil opheldering over de zakentransactie tussen de gemeente en de onderneming.

Biomassa
In het oorspronkelijke project zou de centrale bij Fort de Pol moeten komen in Zutphen. De centrale moet een productie leveren van 8.000.000 m3 groen gas per jaar. Dit staat gelijk met het verbruik van circa een derde van alle huishoudens in Zutphen. Vanaf het begin stuit de centrale al op protest uit de omgeving.Gerelateerd