Hanzehof: vanaf 2017 sluitende begroting

15-10-2015 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - De Hanzehof presenteerde gisteren het plan om de financiën weer sluitend te krijgen. Door verschillende maatregelen te treffen wil het Zutphense theater de bezuinigingstaakstelling van de gemeente (140.000 euro) en de terugloop van horeca- en verhuuropbrengsten (60.000 euro) opvangen.

Daarbij geeft de Hanzehof zeven exploitatiemogelijkheden. Zo wil het theater onder andere betaald parkeren introduceren en wordt er bespaard op het personeel. Ook wil het theater de programmering winstgevend maken. Het uitgangspunt daarbij is 'het artistieke profiel behouden en voordeel behalen door het verhogen van de theatertoeslag en het verlagen van voorstellingskosten door scherp in te kopen'. In het plan staat dat de ticketprijzen hierdoor nagenoeg gelijk kunnen blijven.

Daarnaast wordt de programmering uitgebreid, nadat deze eerder als bezuiniging was ingekrompen. Dit had echter niet het beoogde effect, waardoor dit nu wordt teruggedraaid. De komende drie seizoenen zal de programmering groeien van 90 naar 120 professionele voorstellingen.

Met deze maatregelen hoopt de Hanzehof per 1 juli 2017 een sluitende begroting te hebben. Het afgelopen seizoen (2014-2015) zou een budget tekort kennen van 185.000 euro, maar door besparingen is dit tekort teruggebracht naar 127.000 euro.

Het plan is uitgewerkt in samenwerking met de gemeente Zutphen, bouwkundig adviesbureau MPC en cultureel adviesbureau LAgroup.Gerelateerd