Het verhaal van de boom

11-04-2019 Nieuws Redactie

ZUTPHEN - Afgelopen winter ben ik, Aesculus , visueel onderzocht en de dokters hebben vastgesteld dat er in mijn kroon geen problemen zijn waargenomen. Volgens Prof.dr. Andreas Roloff, de specialist op het gebied van het bepalen van de conditie aan de hand van kroonbeelden zou ik er op dat moment slechter aan toe zijn geweest dan mij toen verteld werd.

Niet blij

In de ruim 80 jaar van mijn bestaan is er flink gesnoeid en zijn er enkele grote wonden overgebleven waarin de zadelzwam ( Polyporus squarosa ) nu woont. Ik heb er nooit last van gehad en we konden altijd goed met elkaar overweg. Op mijn stamvoet hebben ze ook niets gevonden. Toch hadden ze even beter moeten kijken. Ik was niet blij met deze agressieve voetschimmel en een remedie was ook niet voorhanden. Een nieuwsgierige passant heeft er nog een paar foto’s van gemaakt.

Een scan

De dokters hebben even gedacht dat ik net als veel van mijn familieleden zou zijn aangetast door de bloedingsziekte ( Pseudomonas syringae pv aesculi ) maar aangezien ik nog van de oude garde ben heb ik er gelukkig geen last van gehad. Een second opinion heeft dit kunnen bevestigen. Ik heb heel wat stormen doorstaan maar nooit geen ernstige breuken opgelopen. Toch vond men het nodig mij hierop te controleren en werd er voor alle zekerheid een afspraak gemaakt voor nader onderzoek met een soort scan.

Opgegeven

Vorig jaar had ik al het gevoel dat het niet goed ging. Ik zat wat dunner in mijn blad en de jaarringen werden wel erg smal. Een vaste bezoeker op het bankje naast mij, zei ook al dat ik achteruit liep. Het wortelgestel vertelde mij dat, door het grote aantal bezoekers, een deel van zijn wortels het had opgegeven. En ja hoor, tot mijn schrik bleek ik aan de oostzijde van mijn stam daardoor al een deel van de bast te hebben verloren.

Vrijgesproken

In de zomer werd ik getroffen door een plotselinge takbreuk wat mijn einde betekende en ten onrechte voor de rechter werd gedaagd. Sorry slachtoffers maar ik heb de dokters ruimschoots van te voren duidelijk laten zien dat het de hoogste tijd was zodat dit ongeval voorkomen had kunnen worden, reden waarom ik dan ook werd vrijgesproken.